Autó

Túl gyorsan vezet a magyar, és nem tanul a baleseteiből

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.02 | 09:13

Főleg a férfiak nem vonják le a tanulságokat.

Fotó: ER0L / CC-BY

A Generali felmérése szerint a magyar sofőrök 62 százaléka hasonlít Michael Knighthoz. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy gombnyomásra ugrat az autójuk és naponta mentenek meg embereket vagy a világot, hanem hogy saját bevallásuk szerint lendületesen és magabiztosan vezetnek.

A felmérés azt firtatta, hogy a hazai sofőrök melyik filmbéli sofőrhöz érzik a legközelebbinek magukat. A választékot a lendületes és magabiztos Michael Knight (62%), Miss Daisy megfontolt sofőrje (18%), Dominic Torretto a Halálos iramban filmekből (2%) és a Taxi volán mögött bénázó rendőre (2%)jelentette.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy az önmeghatározások mögött mi található. A Stop tábláról például az autósok 54 százaléka gondolja azt, hogy csak dísznek van, és nem is áll meg. A 18-29 éves korosztályban ez az arány közel 70 százalék. Valószínűleg a Taxiból tanulta az autósok 55 százaléka, hogy a sebességkorlátozás az autópályán csak a gördeszkásokra vonatkozik. A budapestiek különösen szeretnek gyorsan mennni, náluk 64 százalék a pályán gyorshajtók aránya.

A férfiak egyébként nagyobb arányban szenvednek balesetet (53 százalék). Emellett a férfiakra jellemző kevésbé, hogy tanulnak a történtekből. A balesetben érintett férfiak fele mondta, hogy semmin nem változtatott, míg a nőknél ez csupán 29 százalék. Akik végiggondolták a baleset körülményeit, azok jellemzően a követési távolság megtartására, az elsőbbségadásra és a sebességhatár betartására figyelnek jobban.

Cascóval az autótulajdonosoknak 26 százaléka rendelkezik, a legtöbben csak a kötelezőre költenek. A válaszadók 19 százaléka 15 ezer forintnál kevesebbet költ a kötelező biztosításra, 24 százalék 15 és 25 ezer forint közti összeget, 33 százalék pedig 25 és 50 ezer forint közötti összeget fizet.

A felmérésben nem kérdeztek rá a használat alapú, a vezetési szokásokat is figyelembe vévő fintech biztosításokra. Pedig az ilyen, a sofőr szokásaihoz idomuló biztosítási fajták egyensúlyozhatják ki a biztosítási összeget és a sofőr által jelentett kockázatot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló