Motor

Hatósági áras benzin: fél millió magyar motorosnak ad pofont a kormány?

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.29 | 09:14

Jelenleg az sem világos, hogy a segédmotoros kerékpárok jogosultak-e a hatósági áras benzinre.

A külföldi autóknak a magyar kutakon nem jár a hatósági áras üzemanyag, csak a magyar, szlovén és szerb rendszámú autósok vásárolhatnak 480 forint/literes áron gázolajat és 95-ös benzint, bár jelenleg a szerb és szlovén rendszámos járművek hatósági áras tankolása csak elvi lehetőség, erről egyelőre minisztériumi döntés nem született.

Jelenleg az sem világos, hogy a segédmotoros kerékpárok jogosultak-e a hatósági áras benzinre. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ha a kutas nem biztos abban, hogy a vevő valóban magyar illetékességű járműbe tankolt, ellenőrizheti a gépjármű iratait, hogy hitelt érdemlően megállapítsa, hogy jár-e a hatósági áras üzemanyag.

A legfeljebb ötven köbcentis segédmotoros kerékpároknak viszont nincs se rendszámuk, se forgalmijuk.

Napjainkban mintegy 600 ezer robogó üzemel az országban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint, ez azt jelenti, hogy 600 ezer embert érinthet az, hogy mennyiért tankolhatnak majd. A segédmotoros kerékpárosoknak két okmányuk az adásvételi és a kötelező biztosítás meglétét igazoló papír, ezek közül az utóbbi az, amely alkalmas lehet arra, hogy igazolja a jogosultságot, az viszont kérdéses, hogy ezt a benzinkutak elfogadják-e mint a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását.

A Független Benzinkutak Szövetsége már jelezte, hogy kivitelezhetetlennek tartják a kormány döntését, miszerint kétféle benzinár mellett kell kiszolgálni az autókat és motorokat a rendszám függvényében.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló