Környezet

Figyelmeztet a szakértő: Eltűnhetnek a fecskék Magyarországról

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.01 | 17:30

Radikálisan csökkent a fecskék száma Magyarországon, ami több okból is aggasztó. Többek között azért, mert a csökkenő egyedszám egyet jelent azzal, hogy kevesebb kártevő rovart esznek meg a madarak. De ennél sokrétűbb a probléma.

Nagyjából 25 év alatt felére, körülbelül 2 millióra csökkent a magyarországi fecskeállomány – közölte a haszon.hu. Ennek az okai igen összetettek, de elsősorban az élőhelyek átalakításához, a táplálékbázis csökkenéséhez, valamint a klímaváltozás negatív hatásaihoz köthetők.

Füsti fecske – Fotó: 123rf.com

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy ez igen aggályos folyamat, például a kártevők elleni biológiai védekezés szempontjából is. Így manapság legkevesebb 2 ezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

A folyamat megfordítása közös érdekünk. (…) Az állománycsökkenésük megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel (ilyet otthon is készíthetünk), sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetjük

– tanácsolja az egyesület.

2000-2010 között a hazai populáció mintegy 62 százaléka tűnt el, és félő volt, hogy 2020-ra teljesen eltűnnek a fecskék Magyarországról

nyilatkozta Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

A fecskék eltűnésének okai között említette, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság többfelé felszámolta számos rovarfajta természetes élőhelyét. Ezek eltűnése csökkentette a fecskéknek elérhető táplálék mennyiségét. Táplálék hiányában pedig költeni sem tudnak.

Mindezek mellett megemlítette a klímaváltozás a molnárfecske állományára gyakorolt negatív hatásait is. Valamint azt, hogy korábban tömegek verték le a fecskefészkeket az ereszek alól.

Azonban az elmúlt évtizedben kampány indult a fecskepusztulás megfékezése érdekében, ami miatt az elmúlt 13 évben nem folytatódott az állománycsökkenésük.

2010-ben az év madarainak választották a fecskéket, amelyek megmentése érdekében sikeresen fogott össze az egyesület a médiával és a lakossággal. Az állomány drasztikus csökkenése ennek hatására megállt, és stabilizálódott, de a fecskéket fenyegető veszélyek nem hárultak el

– figyelmeztetett Orbán Zoltán.

(via)

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló