Gasztró

Nem volt túrós a Rudi – Feljelentették a Pöttyös Túró Rudi gyártóját – Frissítve: Megszólalt a gyártó is

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.05 | 11:48

Bírósági ügy zajlik az esettel kapcsolatban.

Egy Tiktok felhasználó tett bejelentést a Nébih-nél azzal kapcsolatban, hogy a Túró Rudi valójában nem is túróból készül, hiszen nem szerepel az összetevők listáján.

Egy Termékkritikus nevű TikTok csatorna videósa azt vette észre, hogy a Túró Rudi összetevői között valójában nem is szerepel a túró, ezért bejelentést tett

– írja a hvg.hu. Az ízesített Túró Rudik nem tartalmaznak túrót és nem is abból készülnek, ezért a csatorna tulajdonosa feljelentette a Túró Rudi gyártóját.

Emberek milliói vásárolhatnak naponta drágábban azért, mert magasabb minőségű terméket szeretnének fogyasztani, közben pedig a túró helyett savanyú tejalvadékból és tejalapú rögös készítményből készült terméket fogyasztanak

– mondta.

A videós május 31-én e-mailben írta meg a problémáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, illetve a Szabolcs Szatmár Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályához. A férfival már másnap közölték, hogy

jelenleg bírósági ügy zajlik az esettel kapcsolatban.

Közben lapunkat megkereste a gyártó, aki közleményében elmondta, hogy a Pöttyös termékek gyártójaként a FrieslandCampina Hungária számára kiemelten fontos, hogy termékeinek több millió magyar fogyasztóját egészséges, minőségi és finom élelmiszerekkel lássa el. Minden termékünk gyártásakor kizárólag kiváló minőségű, magyar gazdaságokból származó tejet és magas minőségű alapanyagokat használunk fel. Termékeink fejlesztésekor és gyártásakor minden esetben a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően járunk el és a fogyasztóink érdekeit tartjuk szem előtt.

A Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag. Egyes termékeink esetében (a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerinti) túrót használunk, ezen a receptúrán nem változtattunk és ezek adják az  értékesített volumen mintegy kétharmadát. Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű  alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény.

A hírekben megjelent információkkal szemben a FrieslandCampina Hungária ellen nem zajlik bírósági eljárás, 2022 folyamán a Nébih eljárásában az említett az idézett összehasonlító vizsgálatban a Pöttyös termékek az élen végeztek, így nem felel meg a valóságnak, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló