Belföld

A lájk itt most a világvége jele, mert belefulladunk az álhírekbe

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.21 | 07:15
  • trendindex: 4

Az amerikai elnökválasztás juttatta eszébe sokaknak, de már régebb óta egyre több jel mutat arra, hogy képtelenség útját állni az alternatív valóságoknak. A közösségi média olyan eszközt adott a csalók és propagandisták kezébe, ami az emberi hülyeséggel párosulva nagyon veszélyes lehet.

Ha nem vesszük komolyan a tényeket, hogy mi az igazság és mi nem az, különösen a közösségi média korában, amikor olyan sok ember szerzi az információt a telefonján elért szlogenekből és töredékekből, ha nem tudjuk megkülönböztetni a komoly érveket és a propagandát,  akkor gondjaink lesznek.

– ezt a kicsit hosszú mondatot Barack Obama, leköszönő elnök mondta németországi búcsúlátogatásán. Azt jelzi, hogy az elnök, kissé megkésve, de ráébredt, hogy mi a modern világ egyik legnagyobb baja: eláraszt minket az információ, aminek legalább a fele egyszerűen nem igaz: konkrétan hazugság, propaganda vagy csak szimplán ostobaság. És ennek már a politikára is komoly hatása van.

Mi is írtunk már róla, hogy egyre többen hibáztatják a Facebookot az amerikai elnökválasztás kimenetele miatt. Mark Zuckerber, az oldal alapítója viszont a mai napig nem hajlandó elismerni, hogy valami alapvetően van elrontva a hírfolyamot szabályozó algoritmusban, és ez a választást is befolyásolta, vagy úgy egyáltalán, ellepték volna az álhírek a news feedet. Ezen viccelődött egy jót a The Shovel magazin:

Vagyis: „Mark Zuckerberg – meghalt 32 éves korában – tagadja, hogy a Facebboknak problémái lennének az álhírekkel”. A dologban az a poén, hogy az egyik leggyakoribb álhír, ami pillanatok alatt el tud terjedni, az valakinek a halálhíre. Akár él még az illető, akár évek óta halott, csak épp valaki most bukkant rá egy régi nekrológra. Az emberek nem néznek utána, csak osztják ész nélkül, egyes gátlástalan oldalak pedig még rá is tesznek egy lapáttal „a lájk itt a részvét jele” jellegű posztokkal.

Még egy pillanatig maradjunk az amerikai politikánál, utána – ígérjük – közelítünk Magyarországhoz. A BuzzFeed csinált egy nagyon jó anyagot arról, milyen hírek terjedtek a Fecebookon a választási kampányban. Nem meglepetés, hogy az álhírek jobban futnak, mint a mainstream média igazi hírei. Azt az álhírt, hogy Ferenc pápa Trumpot támogatja, 960 ezren osztották meg vagy lájkolták, kommentálták. Azt a valódi hírt, hogy a CIA korábbi igazgatója Clintonra szavaz, csak 373 ezren.

sub-buzz-441-1479332078-1

Nyomj egy lájkot!

Hagyjuk akkor az amerikai politikát, a Facebook hibáztatása is annyira múltheti dolog, nézzük inkább a kamuhírgyárakat. Az már rég nem úgy van, hogy valaki unalmában kitalál valamit, posztolja és elkezdik osztani a barátai, ez már egy komoly iparág. Ha jobban megnézzük ezeket az oldalakat, akkor látjuk, hogy hálózatokba rendeződnek, egymás anyagait osztják meg, vagyis tudatosan építkeznek, és egyre profibban néznek ki, mintha igazi hírportálok lennének – de persze nem azok, ami főleg onnan látszik, hogy nem lehet utolérni a szerkesztőiket.

Ha jobban leásunk a webes hulladék mélyére, két nagy csoportot: a lájkvadászokat és a dezinformációs oldalakat (és létezik a kettő hibridje is). A lájkvadászok nem direkt akarnak kárt okozni, csak sok kattintás és reklámbevételt remélnek. A dezinformációs oldalak viszont kártékonyak: felénk főleg orosz propagandát terjesztenek, de végülis akármilyen tartalmat nyomhatnak, amire igény támad a megrendelőtől.

Magyar nyelven a legsikeresebb lájkvadász oldal a Mindenegyben blog, amelynek már 682 ezer követője van a Facebookon. Van itt minden, nosztalgia, egészségtippek, csöpögős idézetek, és persze gasztro (Nyomj egy lájkot, ha szereted a bundáskenyeret!). Nem káros kifejezetten, csak semmi értelme nincs azon kívül, hogy a működtetője reklámbevételhez jut. Persze olyan oldal is van, ami erősen mérgező növényt ajánlhatott megfázásra, szóval csak óvatosan!

UFO-k és oroszok

A dezinformációs és lájkvadász oldalak közt elhelyezkedő zónából a személyes kedvencünk az Új Világtudat (33 ezer lájk) és a vele szorosan összefonódó Enigma (58 ezer lájk), amely furcsa keverékét adja az UFO-s, ezoterikus és mindent gyógyító csodaszerekről szóló tartalmaknak, vegyítve egy kis politikai összeesküvés-elmélettel. Ebben a világban Vlagyimir Putyin egy jófej fickó, az amerikaiak viszont szörnyű, sötét titkokat őriznek (51-es körzet!) és összeesküvéseket szőnek (például az Iszlám Állammal).

És aztán ott vannak az igazán durva dolgok, amik vagy gyűlöletkeltő álhíreket gyártanak, vagy kizárólag orosz érdekek szerint magyarázzák a világot. Előbbire a legjobb péld a Napi Migráns (47 ezer Facebook-követő), ami úgy hamisít meg híreket, hogy mindig, mindenért a muszlimokat, és úgy általában a bevándorlókat teszi felelőssé. Utóbbi színtéren a Hídfő.ru-t tudjuk ajánlani, de csak erős idegzetűeknek.

A propagandaoldalak legfőbb célja, hogy elültessenek bizonyos gondolatokat, ellenségképet adjanak és kételyt keltsenek. Keményen nyomják azt, hogy a mainstream média hazudik és elhallgat (az egyik legnagyobb, a Világlátó Hírmagazin korábbi neve „Titkol hírek” volt) bezzeg ők megírják az igazságot. Az orosz propaganda lényege, hogy az derüljön ki: a nyugati demokráciák gyengék és korruptak, bezzeg Oroszországban rend van.

Mit tegyünk?

Ezek az oldalak alapvetően mennyiségi elven dolgoznak: minél több helyen, minél többször ismétlik el a hazugságaikat, annál hihetőbbek lesznek, és ahogy lassan, szinte észrevétlenül beszivárognak az emberek agyába. Sőt, már odáig jutottak, hogy az álhíreik a bulvármédia közvetítésével átszivárognak az elvileg komoly újságokba, tévékbe is. Elég egy hírszerkesztő, aki nem figyel, kritika nélkül átveszi, és már nem lehet megállítani.

Mostanában egyre többen beszélnek arról, hogy ezeket az oldalakat be kellene tiltani, amivel csak két baj van: az első, hogy sérti a szólásszabadság elvét (ha ezeket betiltjuk, mi lesz a következő?), a másik, hogy lehetetlen. Mibe kerül ugyanis újraindítani, vagy csinálni még egy Facebook-oldalt? Úgy két percbe, és legfeljebb néhány ezer forintba, ha új címet is kell regisztrálni. Olyan ez, mint a sárkány, levágod egy fejét, kettő nő helyette.

Az egyetlen igazi megoldás, ha mi magunk szűrjük meg tudatosan, hogy mit olvasunk és nem osztunk meg ész nélkül mindent. Ha pedig a kedves ismerőseink vagy rokonaink ezt teszik, figyelmeztetjük őket, hogy „hé, már megint baromságokat terjesztesz”. Különben azoknak lesz igazuk, akik szerint 2030-ra a demokráciák megszűnnek, mert elkopnak azok az alapelvek, amelyek életben tartják őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.