Budapest

Kihaltnak hitték a Parma-kengurut, de most a budapesti állatkertbe érkezett

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.03 | 16:48

A három, eredetileg a kelet-ausztráliai Nagy-Vízválasztó-hegység mentén őshonos állat a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban kapott helyet.

Azt hitték, hogy a Parma-kenguru már régesrég kihalt, majd jött a csattanós válasz.

Kihaltnak hitt kengurufaj érkezett Antwerpenből a budapesti állatkertbe, a három, eredetileg a kelet-ausztráliai Nagy-Vízválasztó-hegység mentén őshonos állat a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban kapott helyet – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A fehértorkú kenguru néven is ismert Parma-kenguru (Macropus parma) a kisebb termetű kengurufajok közé tartozik, a kifejlett állatok súlya körülbelül 3 és 6 kg között szokott lenni. Általában magányosan élnek, de időnként kisebb, 3-4 állatból álló csapatokban is látni őket. Az állatok a sűrű aljnövényzetű élőhelyeket kedvelik.

A Parma-kengurukat 1845-ben fedezték fel, de az Ausztráliába betelepített rókák és más veszélyeztető tényezők miatt a faj hamarosan annyira megritkult, hogy az 1890-es évekre a természettudósok már kihaltnak hitték ezeket az állatokat. Több mint hetven év elteltével, 1965-ben aztán felfedezték a Parma-kenguruk egy populációját az Új-Zélandhoz tartozó Kawau-szigeten, ahová még az 1870-es években telepítették be őket, éppen attól tartva, hogy az ausztrál kontinensen kipusztultak. 1967-ben pedig kiderült, hogy Ausztráliában, Új-Dél-Wales egyes területein is fennmaradtak kisebb állományai.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.