Budapest

Rókák Budapesten – mit tegyünk, ha összefutunk vele

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.09 | 16:48

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy esténként egy-egy magányos róka bukkan fel Budapest utcáin.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon ez jelent-e bármiféle veszélyt a városban lakó emberekre, vagy akár háziállataikra?

Egyre inkább fogy az élőhelyük, ezáltal élelmet sem találnak maguknak. Ezért nem meglepő, hogy bemerészkednek a városba elemózsiát keresni.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A városban rengeteg a rágcsáló, ami a róka fő zsákmányállata, ezenkívül a nem megfelelően tárolt hulladék, és a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.

Veszélyt jelenthet a háziállatokra

A legtöbben a kertvárosi kerületben – Újpesten, Újpalotán, Kőbányán – panaszkodnak a kis testű állatokra, féltik magukat és háziállataikat, ugyanis a rókák sokszor a veszettség hordozói. Sokan számoltak be arról, hogy látták, ahogy a ragadozó kutyákkal harcol, vagy macskákat kerget.

Jelentsük, ha kóbor rókát látunk!

A nemkívánatos helyen megjelenő vagy esetleg kárt okozó kisragadozókat arra specializálódott kisállat-befogó szakemberek tudják élve fogó csapdával megfogni, és eltávolítani a területről. Szerencsére Magyarországon a folyamatos vakcinázásnak köszönhetően a vadon élő rókaállományból szinte eltűnt ez a betegség, mégis, ha gyanúsan viselkedő állatot látunk, érdemes szakértőhöz fordulnunk.

Lapunk megkereste a Nébihet, akik rámutattak, hogy oldalukon részletesen, videókkal színesített útmutatót kínálnak, ami megmutatja, mit tegyünk, ha veszett állattal találkozunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló