Külföld

Afrikába küldi katonáinkat a fideszes kormány, miközben migránsok ostromolják a határkerítést

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.14 | 08:18

A honvédelmi miniszter szerint Orbán kormánya katonai missziót küld Csád megsegítésére.

Katonai missziót indít a kormány Csád megsegítésére – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a kaszinókoncessziókon milliárdossá vált honvédelmi miniszter pénteken. Ötletüket a migráció megfékezésével és humanitárius segítségnyújtással indokolták.

A fideszes miniszter szerint az afrikai migráció megfékezésében

kulcsfontosságú szerepe van az Afrika közepén elhelyezkedő Csádnak. A régió egyetlen stabilan maradt állama pillanatnyilag Csád, ami rengeteg menekültet „fog fel” (fideszes fogalmazással) más afrikai országokból. Ha Csád is instabillá válik, akkor a migrációs „gátszakadás” akár további százmilliókat indíthat útnak Európa felé. A tárcavezető szerint „a veszélyek korát éljük”, millió számra özönlenek migránsok Európába Afrikából, a Közel-Keletről és Afganisztánból.

Magyarország komplex támogatási csomagot ajánl fel Csádnak,

amelynek humanitárius segítségnyújtás, orvosi misszió, valamint mezőgazdasági fejlesztések támogatása is részét képezi. A tárcavezető rögzítette: a csádi elnök meghívására kezdeményezett misszió célja, hogy segítse a migráció megállítását, a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint a helyi fejlesztések biztonságos működését. Mindezzel pedig erősítse Magyarország és Európa biztonságát.

Az országban amerikai és francia erők is jelen vannak,

de a magyar misszió önálló szerepvállalás lesz. A 2024-re tervezett misszióról szóló országgyűlési határozati javaslatot a jövő hét elején fogják benyújtani. Hozzátette: „ha az Országgyűlés elfogadja” a javaslatot, akkor megkezdődik a legalább 200 fős állomány célzott felkészítése – jelent meg az MTI-n.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló