Bulvár

Botrány! Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.19 | 10:13

A királyi család munkájában sem vesznek részt többé.

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban – közölte szombat este a Buckingham-palota.

Harryt – a 94. életévében járó II. Erzsébet királynő unokáját, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiát – és feleségét eddig az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás illette meg. Erre a címre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegnő Harry feleségeként tarthatott igényt.

A házaspár tíz napja jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik. Az udvar szombati bejelentése szerint Harry és Meghan ennek megfelelően a továbbiakban nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban, és miután ezentúl nem számítanak a brit királyi család dolgozó tagjainak, az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használják.

A Buckingham-palota közleménye nem részletezi ugyanakkor, hogy mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor a hetedik a trónutódlási sorban, közvetlenül édesapja után.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.