Bulvár

Megdöbbentő történetek, amikor halált hozott a social media-függés

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.21 | 17:18

A függőség öl, butít, nyomorba dönt. De hogy ennyire? Sokkoló sztorik, a tech világ Darwin-díjasai.

Öngyilkos lett, mert Facebook-függőséggel vádolták

2014 februárjában egy 24 éves indiai nő, Sushma Goswami viszonylag későn, fél évvel a 24. szülinapja előtt fedezte fel magának a Facebookot, akkor azonban rögtön pillanatok alatt beszippantotta őt a korlátlan online lehetőségek világa, hetek alatt ezer új „barátot” gyűjtött be, és napi több órát csetelt.

Közben szépen fokozatosan kezdte elhanyagolni az otthoni kötelességeit is (a családi gazdaság teendői körül segédkezett), amiért a szülei szembesítették új függőségével, és megtiltották számára a Facebook használatát. Az észrevételből hatalmas veszekedés keveredett, miután Goswami a szobájába zárkózott, és felakasztotta magát néhány perccel később. „Mi a baj a Facebookkal?! Nem élhetek ilyesfajta korlátozással, inkább a halált választom” – írta utolsó üzenetként a családja számára.

Fuldoklás közben is a telefonját védte

Egy Ausztráliába látogató turista olyannyira elmerült a Facebook világában, hogy a Phillip-öböl jeges, hideg vizébe sétált a kikötőhöz közel. Szerencsére nem volt egyedül a parton, így voltak, akik a segítségére tudtak sietni. Fontos volt, hogy ezt hamar megtegyék, hiszen a fiatal nő egyáltalán nem tudott úszni.

Végül sikerült kimenteni a vízből a hölgyet, és szerencsére semmi baja nem esett, ám a történet legmeglepőbb része még hátravan: noha a táskája és a dzsekije a tenger mélyére süllyedt, a telefonját sikerült végig a kezében szorítania. (Nem tudja, a készülék működőképes maradt-e, de ha igen, akkor ez simán lehetne egy menő telefonreklám forgatókönyve is…)

A feleségét és a munkáját is elvesztette a Twitter-függőség miatt

Larry Carlat korábban egy férfimagazin sikeres szerkesztője volt (nem, nem a men.hu-ról van szó). A férfi boldog házasságban élt nejével, ám hat évvel ezelőtt bekúszott az életébe a Twitter-függőség. Gyakorlatilag óránként kétszer-háromszor „csicsergett” a 160 karakteres üzenetekkel operáló mikroblogon, s közben teljesen elhanyagolta először a munkáját, aztán a feleségét. Mivel az el nem végzett feladatokkal párhuzamosan ráadásul a céges titkokat is kifecsegte, a főnöke ultimátumot nyújtott be: vagy törli a profilját, vagy elbocsátják. A férfi ekkor inkább a Twittert – és 25 ezer követőjét – választotta.

A felesége meglepően sokáig bírta a gyűrődést, a pohár nála akkor telt be, amikor Larry kiírta minden követője számára látható módon: „Régebben a golyó elé álltam volna, hogy a feleségemet védjem, de ma már én lennék az, aki meghúzza a ravaszt”. Larry függőségének mélypontja az volt, amikor a saját fia abbahagyta a követését, és depressziós állapotba került. Végül három év őrület – és napi több tucat tweet – után Larry rájött, hogy gyakorlatilag mindent elveszített, és egy mélypontja során törölte magát a közösségi felületről, és új életet kezdett. Nem lehetett könnyű kezdetben, az biztos…

Online ivóversenybe halt bele a két fiatal srác

2014 februárjában két ír tininek is meg kellett halnia egyetlen hétvége leforgása alatt egy online ivóverseny, az ún. Neknomination miatt. Az új trend lényege, hogy a résztvevőknek tekintélyes mennyiségű szeszt kell magukba önteniük, miközben magukat filmezik, és a videót a YouTube-ra töltik. A dolog lényege nem csupán a mennyiségben rejlik – bár persze az is veszélyes már önmagában, – hanem abban, hogy ivás utána különféle meglepő, sokkoló húzások közben is rögzíteniük kell magukat… Ugrott már ki alakon tini, de előfordult egy srác, aki élő aranyhalat szippantott magába a – sokadik – sörével.

A 19 éves Jonny Byrne részegen próbált úszni egy áradó folyóban, hogy Neknomination-rátermettségét bizonyítsa, de nem élte túl a kalandot. Néhány órával később egy másik ír fiatal áldozatot hozott az őrült online játék: a 22 éves Ross Cummins egy dublini házban feküdt teljesen eszméletlenül. Hiába szállították kórházba, a fiú nem sokkal később – alkoholmérgezésben – meghalt. Hamarosan kiderült, hogy Cummins szintén Nekonominationt játszott, és szeretett volna ivórekordot dönteni, hogy felhívja magára a figyelmet.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.