Bulvár

Afro-díjak – ez volt az amerikai kisebbségi művészeket díjazó BET gála

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.25 | 10:17

A BET-et 2001 óta tartják, ez volt a 18. díjkiosztó, amit, akárcsak az elmúlt években, most is Los Angelesben tartottak a Microsoft színháztermében, a ceremóniamester pedig Jamie Foxx volt.

Évről-évre kisebb-nagyobb botrány, vagy csak szóváltás keveredik abból, hogy az Oscar jelöltek és díjazottak között nincs elég nem fehér művész. Még ha jogos is a felvetés időnként, azért tegyük hozzá, hogy itt alapvetően nem a bőrszínt díjazzák, hanem a művészi teljesítményt. Vagyis ha az van, akkor tökmindegy, kinek milyen színű a bőre.

Fotó: Valerie Macon (AFP PHOTO)

A 2001 óta létező BET-en is a művészi teljesítményt díjazzák elsősorban, de itt van egy kitétel: a díjazandó művészek az afro-amerikai kisebbséghez tartozzanak, ezt később kiterjesztettek a többi, Amerikában élő, nem fehérbőrű kisebbségre is. Így fordulhatott elő idén az, hogy a legjobb rnb/pop férfi előadó díját Bruno Mars nyerte, akiben aztán mindenféle vér keveredik, csak épp afro-amerikai nem.

A műsort az energikus, rendkívül népszerű és jó humorú, bár nemrég szexuális zaklatási botrányba keveredett Jamie Foxx vezette, a gálán fellépők között pedig ott volt mindenki, aki számít Snoop Doggtól kezdve Janelle Monáe-n keresztül Nicki Minaj-ig. Közülük ugyan senki nem nyert, de a legjobb zenekar díját a Migos vitte, akik szintén színpadra léptek a díjkiosztón. A Bruno Mars által nyert díj női verzióját ki más kapta, mint Beyoncé. A legjobb női rapper Cardi B, a legjobb férfi Kendrick Lamar lett (és övé lett az év lemeze is), a legfigyelemreméltóbb új előadó pedig SZA. Filmek közül a pálmát természetesen a Fekete párduc vitte el, színészek közül pedig a címszerepet alakító Chadwick Boseman. Sportolók közül Serena Williams és LeBron James kapott díjat. A teljes listát itt lehet megnézni.

Fotó: Valerie Macon (AFP PHOTO)
Fotó: Valerie Macon (AFP PHOTO)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló