Bulvár

Egy kegyetlen vírus, ami miatt csak 10 percig őrzöl meg az emlékeidben bármit is

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.19 | 08:15

A 60 Minutes adásában két nőt ismerhetünk meg, akik egy kegyetlen vírusfertőzés következtében teljes identitásukat elvesztették, és emlékezőképességük néhány perces etapokra zsugorodott.

Akik az agyi érelmeszesedés, Alzheimer-kór valamilyen formájával küzdenek, néhány perc után elfelejtik, mi történt velük, de a hosszútávú memória általában érintetlen marad: hibátlanul ragozzák a 60 éve tanult latin igéket, tudják, gyerekként mit hogyan csináltak, mi hol volt dédnagyanyjuk otthonában, és így tovább. Ezek a nők semmire se emlékeznek, ami néhány percnél régebben történt: se arcokra, se nevekre, se történésekre, se érzésekre.

A két asszony, Nicole Caird és Claire Robertson egymástól függetlenül a világ két pontján egy napon influenzaszerű tünetekkel megbetegedtek, majd kómába estek, és onnantól hosszú- és rövidtávú memóriájuk is megszűnt. A riporter az interjú 14. percébe érzi, hogy alanya nem tudja már, hol is van, kivel is miért is beszélget. Nagyobb gond ennél azonban az, hogy a családjával sem leli a kapcsolatot: 14 éves lánya úgy érzi, anyja kívülről ugyanaz maradt, de a személy, akihez kötődött, nincs ott a felszín mögött.

Claire egy fokkal talán jobban van: ő fokozatosan dolgozik memóriáján, és különféle eszközöket vet be: a férje nyakában speciális nyaklánc van, hogy egy olyan szobában is megtalálja, ahol mások is vannak, a nyakában pedig kamera lóg, ami rögzíti a nap eseményeit, amit ő bizonyos időközönként gyorsított felvételen végignéz. A nagy áttörés pedig az, hogy nemrég emlékezett valamire, ami a férjének nagy örömet okoz, és ezzel úgy érzi, a régi összetartozás-érzés is visszatért…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.