Bűnügy

Terrorelhárítók vették őrizetbe egy magyar egyetem tanárát

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.18 | 18:18

John Laughland a Mathias Corvinus Collegium vendégprofesszora, gyanú szerint orosz kém.

A brit terrorelhárítás rendőrei a londoni Gatwick reptéren vették őrizetbe John Laughland politikatudós-történészt, aki a Mathias Corvinus Collegium vendégprofesszora. Azt gyanítják, hogy Oroszország számára kémkedett. Professzor Laughland előadásában a sztori úgy szól, hogy

október hetedikén, éjfél tájban állították meg a Gatwick reptéren

a brit rendőrök. Elkobozták a cuccait, majd egy szobában csaknem egy órán keresztül faggatták. A számítógépét ezután sem adták vissza neki. A hatóság alaposan kikérdezte a munkásságáról, különösen az általa vezetett, oroszországi emberi jogi jogsértésekkel foglalkozó Demokrácia és Együttműködés Intézetéről. Az intézetet egy orosz ügyvéd alapított Párizsban – írta a Telex.

Laughland 2023 februárjáig dolgozik vendégprofesszorként

a fideszes káderképzőként ismert Mathias Corvinus Collegiumban. Az intézmény kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. John Laughland nevével kapcsolatban régebbről él a gyanú, hogy Oroszországnak szolgáltat belső információkat. A Telex-nek a Collegium vezetősége ezt nyilatkozta: „Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól.

Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg,

jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban.” Az is igaz persze, hogy egy kém éppen attól kém, hogy lehetőleg nem híreszteli minden fórumon, mivel foglalkozik. A magyarországi kormányzó párt pedig igen szívélyes, bensőséges viszonyt ápol Oroszország jelenlegi uraival.

Minden idők legjobb kémregényéből csinál sorozatot a BBC és a Night Manager csapata


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló