Életmód

Tippek, hogy könnyebben induljon a reggel

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.29 | 08:00

Ha neked is az ébresztő utáni percek tartoznak a legkritikusabb pillanataid közé, és nehezen térsz magadhoz ébredés után, akkor a következő néhány tippet érdemes megfontolnod.

Azoknak, akik imádnak a lehető legtovább fetrengeni az ágyban, igazi szevedés az ébredés: pedig ha jól indul a reggel, az az egész napodra hatással lehet.

A video posted by @stickyawning on

 

Lefekvés előtt se árt készülődni

Nagyon meg tudod könnyíteni a reggelt, ha már előtte lévő este felkészülsz: készítsd elő a másnapi teendőidhez szükséges cuccokat, és írj magadnak listát a legfontosabb elintézendőidről. Jó, így elsőre ez elég könnyűnek hangzik, de komoly lelkierőre lehet szükség hozzá, amikor késő este hazaesel a munkából, és leginkább ahhoz van kedved, hogy a kedvenc sorozatodat nézve belesüppedj a kanapéba.

Aki korán kel

Hát igen, a sikeres emberek egyik titka az, hogy korán kelnek, és így több idejük van magukra. Ez persze azt is jelenti, hogy korábban kell ágyba bújni, de megéri: ezt az időt szánhatod csak magadra, tornázhatsz egy kicsit, olvashatsz, vagy csak gondold át, hogy mit kell tenned még aznap. Így nem rohanással kezdődik a reggel, és kisebb az esélye annak, hogy otthon felejtsd a legszükségesebb dolgokat, és később felhúzd magad.

(Forrás: Pixabay/Unsplash)
(Forrás: Pixabay/Unsplash)

 

Felejtsd el a szundit

Nincs is édesebb annál az érzésnél, amikor az ébresztőt elhalasztod egy újabb szundi beállításával… Pedig nemhogy kipihened magadat ezekben a lopott percekben, hanem még fáradtabbnak érzed majd magad egy szundi-maraton után.

Ennek az az oka, hogy az állandó ébredés és visszaalvás összezavarja az alvási ciklust: mielőtt elérnéd az igazán pihentető mélyalvási szakaszt, újra megszólal az ébresztő. Ébredés előtt egy órával a szervezetben dopamin és kortizol szabadul fel: ezek segítenek a nap elindításában, viszont amikor lenyomod a szundit, és újra elalszol, a tested ismét az alvásra készül fel. Ez a folyamatos huza-vona pedig teljesen kimerít.

(Forrás:Pixabay/Avalonsrose)
(Forrás:Pixabay/Avalonsrose)

Jobban teszed, ha megkéred a barátodat/barátnődet, hogy lökjön ki az ágyból reggelente (remélhetőleg a padlón nem folytatod az alvást), ahelyett, hogy egy újabb szundit állítanál be. Kevésbé drasztikus megoldás, ha észben tartod, hogy egy alvási ciklus 90 perces, és öt-hatra van szükséged belőle ahhoz, hogy ne zombiként éld meg a délelőttöket. Igyekezz ez alapján beállítani az ébresztődet, vagy tölts le olyan alkalmazásokat, amik megteszik ezt helyetted: létezik olyan app is, ami érzékeli, hogy éppen hol jársz az alvási ciklusodban, és a legkevésbé fájdalmas pillanatban ébreszt fel.

Várj egy kicsit a reggeli kávéval

A már említett kortizol hormon szintje ébredés után, 8-9 körül a legmagasabb. Könnyedén koffein-tolerancia alakulhat ki azoknál, akiknek ilyenkor az első dolga az, hogy bedobjon egy kávét. Egyre több, és több koffeinadagra lesz szükségük ahhoz, hogy elérjék azt a hatást, amit korábban. A legideálisabb, ha ébredés után önuralmat gyakorlunk, és várunk legalább másfél órát az első kávéval.

coffegiphy-29

Kihagyhatatlan reggeli

Ébredés után a szervezetben elraktározott glükóz rendesen megcsappan: muszáj feltankolni ahhoz egy kiadós reggelivel, hogy energikusak legyünk a nap további részében. Ráadásul, ha kihagyod a reggelit, akkor hosszú távon még el is hízhatsz, mert ilyenkor könnyebben elcsábulsz napközben egy kis nasira.

(Forrás: Pixabay/greekfood-tarnystilka)
(Forrás: Pixabay/greekfood-tarnystilka)

Itt is fontos, hogy ne jojózz a szervezeteddel: ha magas szénhidráttartalmú péksütiket tömsz magadba, akkor hirtelen megemelkedik a vércukorszinted, és utána ugyanilyen hamar le is zuhan, és rádtör a farkaséhség. Ugyanezt a hatást éred el akkor is, ha nem eszel reggelit: eljön az a kritikus pont, amikor elfáradsz, nem tudsz koncetrálni, és hirtelen úgy érzed, hogy bármit, és bármekkora mennyiségben el tudnál fogyasztani. Ilyenkor persze könnyebben lecsúszik egy péksüti, és ismét bezárul az ördögi kör.

Érdemes új szokásokat felvenni

Aki igazi éjszakai bagoly, annak elég nehéz dolga lesz a korai ébredéssel, de hosszú távon igazán megéri, ha sokkal tudatosabban indítod a reggelt. Ne add fel az első nehézségek után: próbálj meg erőt venni magadon, és kirugdosni magad az ágyból reggelente. Ha már talpon vagy, onnan már minden simán megy, a kérdés csupán annyi, hogy öt percet hagytál a reggeli teendőkre, vagy van időd kényelmesen elindítani a napot.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.