Egészség

Bill Gates megint megmenti a világot, most már az AIDS ellen is küzd

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.01 | 18:45

Egy bőr alá ültethető pumpán dolgoznak, mely naponta adagolná a HIV-védőoltást.

Pixabay
Pixabay

A Fekete Afrikában, azaz a Szaharától délre okozza a legtöbb gondot a HIV-fertőzés járványszerű terjedése, amire gyógymód még nincs, de a megelőzés is kulcsfontosságú volna. A veszélyeztetetteket érintő, megelőző programban (PrEP) részt vevőknek általában nagy esélyük van, hogy elkapják a vírust, de ha naponta megkapják a kellő gyógyszert, az csökkenti a megbetegedésük veszélyét.

A PrEP megállítja a HIV vírust: nem engedi, hogy az szétterjedjen a szervezetben. Napi adag a gyógyszerből biztosítja a védettséget a szexuális úton terjedő HIV-től, több mint 90%-ban. Nagyon fontos, hogy rendszeresen hozzájusson a készítményhez az alany, gyakorlatilag ezen múlik a védelme.

Itt jön a képbe Bill és Melinda Gates alapítványa: 140 millió dollárral segítik a bostoni Intarcia Therapeutics nevű céget, egy mini gyógyszeradagoló pumpa fejlesztésében. A gyufaszál méretű eszköz az egészséges alanyok bőre alá kerülne be, és legalább fél évig ellátná gyógyszerrel a pácienst.

Életbevágóan fontos volna ez a beavatkozás, így nagyságrendekkel könnyítenénk meg a HIV/AIDS-veszélyeztetettek mindennapi életét.

mondja Sue Desmond-Hellmann, az Alapítvány vezetője. A pénzt abból a másfél milliárd dolláros alapból különítik el, melyet a világ leggazdagabb házaspárja a technológiai újításokra szán – tudósít a Quartz.

Az Intarcia vállalat már dolgozik a kettes típusú diabétesz kezelését is jóval egyszerűbbé tevő inzulinpumpán, és az ITCA 650 nevű eszköz hatósági engedélyeztetése már el is indult. A berendezés piaci forgalomba kerüléséig még pár évet biztosan várni kell, de majd ugyanez a pumpa adagolhatná a HIV-megelőző gyógyszert is.

Az UNAIDS adatai szerint a Szaharától délre közel 25 millió beteg van, akik a világ fertőzötteinek 71%-át teszik ki. Évente akár kétmillió új esettel is számolni kell, így az elhúzódó engedélyeztetés: sajnos versenyfutás az idővel.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.