Egészség

Így tudod elkerülni a sót

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.19 | 06:46

A szervezetednek nem sok sóra van szüksége, a túl sok árt is, így tudod belőni a helyes arányokat.

Illusztráció: Pixabay.com

Örök kérdést feszegetünk az alábbi cikkben, hiszen a sótlan ételek nem az igaziak, és aki épp egy gasztronómiai oldalon barangol, minden bizonnyal kedveli az ízes fogásokat. Valamennyi sóra természetesen szüksége van a szervezetünknek, a túl sok só viszont sajnos egyáltalán nem egészséges. Így aztán muszáj valamiféle kompromisszumra jutnunk, hogy a finom falatokat büntetlenül élvezhessük. A titok nyitja ezúttal is a mértékletesség, mutatunk pár egyszerűen megvalósítható ötletet, amelyek segítségével kordában tarthatjuk sófogyasztásunkat.

Mennyi a megfelelő mennyiség?

Amennyiben 50 év felett járunk, esetleg cukorbetegek vagyunk, illetve vese- vagy szívproblémákkal küzdünk, a napi 1500 mg-ot semmiképpen se haladja meg a bevitt só mennyisége. Ez 2/3 teáskanálnyi, és valljuk be, kiegyensúlyozott táplálkozás esetén ennek bőven elegendőnek kell lennie.

Tartsuk számon, hogy mennyi sót eszünk!

A boltban alaposan böngésszük át az összetevők listáját, érdemes az adott élelmiszert összehasonlítani más márkák hasonló termékeivel, majd a legkevésbé sós mellett dönteni. Azért is érdemes áttanulmányozni ezeket a listákat, mert könnyen rádöbbenthet a túlzott sófogyasztásra.

„Áldozzunk be” 3 hetet!

3 hét elegendő arra, hogy az ízlelőbimbóink újra „beállítsák” magukat, tehát ha erőt veszünk magunkon, és ennyi ideig sószegényen étkezünk, utána már nem fogunk olyan sokat kívánni belőle.

Lépésről lépésre

Ne próbáljunk egyik napról a másikra gyökeresen változtatni az étkezési szokásainkon. Először a legsósabb ételekről próbáljunk lemondani, vagy legalább főzzük meg magunk kevesebb sóval. Az ízekről ne mondjunk le, pótoljuk a sót karakteres, jó minőségű fűszerekkel.

Ne együnk feldolgozott ételeket!

A készételek általában még akkor is több sót tartalmaznak az otthon készülteknél, ha nem kimondottan sós az ízük.

Az okostelefon segít

Mind az iPhone-okra, mind pedig az Androidos telefonokra létezik olyan alkalmazás, amely segít számon tartani a sóbevitelünket.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló