Egészség

A kávé egy újabb előnyére derült fény

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.20 | 06:40

Nem feltétlenül csak a lábaink fáradnak el egy kiadós biciklizés után: van, hogy a szemeinket is megviseli az edzés. Szerencsére azonban ott a kávé, amely segít megakadályozni ezt a hatást.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem munkatársa, Dr. Nicholas Grant és csapata kutatása szerint az élénk testmozgás csökkentheti a központi idegrendszer izomfunkciót irányító képességét. Ez pl. azt jelenti, hogy egy hosszú kerékpártúra elfáradnak a lábaink – nem túl meglepő tudományos tény. Kiderült azonban, hogy nem csak a lábaink, a szemeink is elfáradnak az intenzív hosszú ideig tartó testmozgás hatására!

Az kutatás során 11 gyakorlott kerékpárost kértek arra, hogy szobabiciklin tekerjenek 3 órán keresztül. Voltak a résztvevők között, akik kávét is vettek magukhoz a 3 órás teszt során (konkrétan két csészének megfelelő adagot), míg a kontrollcsoport csupán koffeinmentes placebo-oldatot kapott.

via GIPHY

Bizonyítást nyert, hogy a koffein képes arra, hogy bizonyos neurotranszmitterek aktivitását növelje, márpedig sejthető a korábbi kutatások alapján, hogy épp a neurotranszmitterek gyengülése az, amely a fáradtságot okozza. Az agysejtek közötti kommunikációért a neurotranszmitterek felelnek.

„Fontosak ezek az eredmények, hiszen a szemünket rendkívül gyorsan kell mozgatnunk ahhoz, hogy információhoz jussunk. Ugyanakkor a megerőltető edzés során fellépő szemfáradtság ellen van megoldás: méghozzá a kávé”

– mondja Dr. Grant.

Az anyag a Scientific Reports című szaklapban került publikálásra.

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló