Egészség

Ez történik a szervezeteddel, ha hőségben alkoholt iszol

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.23 | 16:18

Illusztráció: 123rf.com

Itt a nyár, és ilyenkor az egyik legjobb dolog meginni egy hideg sört, fröccsöt, netán Aperol Spritzet a kedvenc kerthelyiségünkben vagy a teraszunkon. Nyilvánvaló baki ugyan, de nemrég az M1 időjósa is alkoholt javasolt a nagy melegben. Ám mielőtt túlzásokba esnénk, és egyik italt kevernénk a másik után, jó tudni, hogy a kánikulai időjárásban milyen súlyos következményekkel számolhatunk egy-egy felelőtlen iszogatás után.

Az alkoholtól még melegebbnek érezzük az időt

Az alkohol tágítja az ereket, így a test meleget sugároz ki magából. A bőrünk közelében több vér gyűlik össze (ezért is pirulunk el), ezzel pedig az a fő probléma, hogy a szervezetünk kevésbé tudja hűteni magát, és könnyen túlmelegedünk. Télen a sok alkohol hatására egyre kevésbé érezzük a hideget, nyáron pedig ugyanebből az okból akár hőgutát is kaphatunk.

Az alkohol dehidratál

Az alkohol nem csak felmelegít, hanem a nedvességet is elrabolja tőlünk. A vesék alkohol hatására több vizet szűrnek ki a szervezetből, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne, ezért az izzadáson túl a gyakoribb mosdólátogatásokkal szintén egyre csak veszítjük a folyadékot. Ez különösen veszélyes a nyári melegben. A kiszáradás két vezető tünete fejfájás és az izomgörcs, ha pedig nem intézkedünk gyorsan, az iszogatás vége ismét csak hőguta lehet.

Hogyan fogyasszunk biztonságosan alkoholt a melegben?

A helyzet azért nem annyira félelmetes, a fentiek valós, de szélsőséges esetek. 1-2 sört vagy fröccsöt nyugodtan megihatunk, igazából csak arra kell figyelnünk, hogy mellette több vizet fogyasszunk, mint általában. Minden alkoholos ital mellé igyunk meg 2-3 pohár vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást. Az alkohol miatt nem fogjuk szomjasnak érezni magunkat, ezért erre tudatosan ügyelnünk kell. Sokat segíthet, ha valami sósat rágcsálunk alkohol mellé, hiszen arra a vizet is rögtön megkívánjuk.

Forrás: ÍzesÉlet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.