Egészség

Az alkoholizmus egy egészen bizarr, gyerekkorban rejlő okára derült fény

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.03 | 14:18

A 12 éves kor előtt elszenvedett agyrázkódás növeli az alkoholizmus kialakulásának esélyét a későbbiekben, ez az összefüggés azonban csak a nők esetében figyelhető meg - derül ki az Ohio State University kutatásából.

Úgy látszik, vigyáznunk kell, hogy a kislányok feje semmiképp ne sérüljön meg: az enyhe agysérülések hosszútávú következményei között szerepel ugyanis az alkoholizmus. annak is az a fajtája, amikor a páciens azért iszik, hogy jobban érezze magát a bőrében, illetve megjutalmazza magát egy-egy sikeréért.

A jó hír azonban az, hogy ha már megtörtént a baj, a folyamat visszafordítható, így a későbbi alkoholfüggőség elkerülhető: az egérkísérletek azt mutatják, hogy ha ingergazdag környezet veszi körül a kísérleti alanyt több játékkal és mozgási lehetőséggel, a függőség később nem alakul ki.

“A körülmények rengeteget számítanak egy fiatalkori agysérülés után. Ha szegényes közegben él a gyerek, nagyobb eséllyel lesz alkoholista, mint azok, akik számára több lehetőség is van a kikapcsolódásra. Azt akartuk bizonyítani, hogy a fejsérülés pillanatában nincs kőbe vésve az alkoholizmus képlete” – fejti ki a kutatást vezető Dr Zachary Well professzor.

A szakember elmondta, hogy enyhe agysérülés esetén a 12 éven aluli lányokra fokozottan oda kell figyelni, és megfelelő rehabilitációval kell biztosítani, hogy figyelmük le legyen kötve. Így elkerülhető, hogy később a pohár után nyúljanak.
A kutatók megállapították, hogy hasonló összefüggés a fiúk esetében nem figyelhető meg.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/concord90-1694618/

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Vállalatok
Pert indítottak az Apple ellen
  • szerző:nuus
  • 2020. 07. 28.
Motor
Elektromos motorral jön a Jawa
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 07. 30.