Egészség

Ezek a világ legmocskosabb tárgyai, meg fogsz lepődni hányszor használod őket

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.18 | 16:38

Az egyik legelső dolog, amit megtanítunk a gyerekeknek, a kézmosás. Rengeteg betegségtől, fertőzéstől és baktériumtól tartjuk távol magunkat, ráadásul a kézmosás alap védekezés a járványok terjedése ellen is. Azonban nem is gondolnánk, hogy van egy csomó igazán mocskos dolog, ami után kétszer is meg kellene mosni a kezünket. Már mutatjuk is!

Forrás: pixabay.com/mikaelelmgren CC0

Az okostelefont általában naponta több tucatszor vesszük kézbe, még ha egy pillanatra is. Ennek ellenére maximum letöröljük a képernyőt a pólónkkal, de sokkal alaposabban nem tisztogatjuk. Pedig kellene! Orvosi kutatások kimutatták, hogy az emberi bőrről rengeteg vírus, baktérium kerül át a telefonra, sőt E. coli, Staphylococcus és Streptococcus baktérium is. Szóval ajánlott lenne legalább a bacik nagy részét eltüntetni egy tisztasági kendővel vagy valami speckó telefontisztítóval.

A mosogatószivacs csakúgy nyüzsög a baktériumoktól. A kutatások már bebizonyították, hogy ez a szivacs messze a legmocskosabb dolog a háztartásban, még a WC ülőkénél is veszélyesebb. Meleg, nedves, tele ételmaradékokkal: ha van baktérium-mennyország, akkor ez az. Szalmonella, E. coli, Campylobacter, hogy a nehézsúlyúak közül említsünk néhányat, és néhány ételmérgezésnek is szivacs a forrása. Bizony, a szivacsot is fertőtleníteni kellene minden mosogatás után.

Ugyanitt: konyhai törlőkendő. Nem butaság mosogatás után kezet mosni. Alapból beletörölnénk a kezünket a konyhakendőkbe, amivel szépen átszállítjuk az összes baktériumot. A kendőt persze nem fogjuk mindennap mosni, de így szép kis tenyészet alakulhat ki benne.

És igen, nagyon mocskos dolgok vannak a hálószobákban is. Az ágyunk nemcsak nekünk a pihenés és nyugalom szigete, de a baktériumoknak is. Utóbbiak mellett ráadásul a gombák is szeretik a meleg, nedves emberi izzadtságot, és ha fürdés nélkül bújunk a takaró alá, az egész nap összegyűjtött koszt is ledobjuk. Hetente mossuk az ágyneműt.

A bevásárlókocsi ideális arra, hogy szállítsuk vele a vásárolt holmit, a gyereket, meg az E. colit. Gondoljunk csak bele: egy csomó ember fogta meg előttünk, valószínűleg mosatlan kézzel, amivel ki tudja, mit tapizott össze. Nyílegyenes a fertőzés. Egy kutatás szerint a kocsik felén ott pezseg az E. coli, és sok ételmérgezés itt kezdődik - a gyerekekkel.

Ugyanez vonatkozik az ajtókilincsekre, különösen a mellékhelyiségek ajtajánál. Minél nagyobb a forgalom, annál több baktérium tenyészik itt, számuk általában csak tonnában mérhető. Használjuk inkább a könyökünket.

És kellemetlen erről beszélni, de bizony a fogkefe tartóval sem árt vigyázni. Érdemes lefedni, vagy berakni a szekrénybe, mert a fürdő levegőjében bizony sok-sok olyan dolog lebeg, ami mondjuk a WC öblítésekor kerül a levegőbe, a fogkefe különös hatékonysággal gyűjt össze mindent a környezetéből.

Szerencsére az emberi test kifejleszti az ellenállóképességét a fentiekkel szemben, de nem árt tisztában lennünk azzal, hogy rengeteg potenciális veszélyforrás van, ahonnan elindulhat egy kivételesen durva fertőzés, aminek már nem tudunk ellenállni. De azért annyit javaslunk, hogy mossunk alaposan kezet rendszeresen.

Forrás: pixabay.com/mikaelelmgren CC0

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Science Insider
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Neked ajánljuk
Divat
Mi jöhet a hipszter után?
  • szerző:nuus
  • 2018. 01. 15.
Erotika
Ledobta a textilt Bella Thorne
  • szerző:nuus
  • 2018. 01. 16.
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Unatkozom
Így szereld le, aki tolakodik!
  • szerző:nuus
  • 2018. 01. 14.
Celeb
Rob Kardashian kislánya egyre cukibb
  • szerző:nuus
  • 2018. 01. 15.
A következő cikkek betöltése folyamatban...