Egészség

Szeretnéd egy vérvételből megtudni, hogy van-e még tíz éved hátra?

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.22 | 06:45

Az anyagcsere és az immunrendszer értékei számítanak a leginkább.

(kép: Pixabay)

Német kutatók fejlesztettek ki egy olyan vértesztet, melyből 80 százalék pontossággal megállapítható, hogy tíz éven belül meghalunk-e. 14 biomarker alapján súlyozzák a túlélési esélyeinket, mely skálát 44 ezer ember tüzetes megvizsgálása alapján állítottak össze. A mérés a szervezetben lévő cukrot, zsírt, illetve a gyulladások és az immunrendszer állapotát nézi, és 83 százalékos pontossággal közli, ha valakinek maximum 16 éve volna hátra.

Maga a vérvétel ugyanúgy zajlik, mint mikor sima tesztet rendel be az orvosunk; a tudósok remélik, hogy a kinyert információk alapján a páciensek kezelése célzottabb lehet. Még mielőtt a végrendeletünket fogalmaznánk, a kutatók hangsúlyozzák, hogy több, alaposabb vizsgálatra is szükség lehet. Az orvosok eddig is megjósolhatták, hogy ha egy éven belül nagy eséllyel meghalhatott valaki – ha a koleszterinje vagy a vérnyomása olyan mértékben rendetlenkedik.

via GIPHY

A Max Planck Intézet biológiai öregedést vizsgáló tudósai többezer, európai származású páciens vérét vették, akik 16-109 éves kor közt voltak. Az alanyok közül 5512-en el is hunytak a 2-16 évig tartó utánkövetési időszakban. Amit észrevettek a kutatók, az az, hogy az anyagcsere biomarkerei magasabbak voltak azoknál, akik hosszabban éltek. Olyan 14 faktort választottak a teszthez, ami nőkben és férfiakban egyaránt megtalálható, kortól függetlenül. Dohányzás, testtömeg-index, vérnyomás, alkohol-problémák, rák és szívpanaszok jelei is beszámítottak.

via GIPHY

Kevin McConway, a The Open University részéről szkeptikus a kérdésben, és Dr Amanda Heslegrave, a UK Dementia Research Institute kutatója sem elégedett:

A biomarkerek fontos látleletet adnak arról, mi is zajlik bennünk. Az alapul vett minta nagy száma eleve sok halottat is jelent. Ráadásul csak európaiakra korlátozódott a vizsgálat – kérdés, hogy más etnikumok esetében is működhet-e.

– feszegeti a londoni University College munkatársa a Daily Mail oldalán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló