Egészség

Mi a helyzet a szexszel idős korban? Vége a dalnak?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.18 | 08:22

Egy friss skót kutatás szerint a szexrajongó 65 éven felüliek nem csak egészségesebbek absztinens kortársaiknál, de kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak is.

szex idős korban

A Glasgow-i Egyetem 133 hatvanöt éven felüli skót nyugdíjas válaszait vizsgálta. Az érdekelte őket, hogy a szex idős korban mennyire játszik fontos szerepet ennek a korosztálynak az életében. Legyen szó magáról az aktusról vagy épp néhány játékos csókról.

“A legtöbb idős ember számára a szexualitás az élet fontos része maradt. Ha bármi ok miatt nem megy, hiányzik nekik a közösülés, de a gyengédség és az intimitás is. Minden jel arra mutat, hogy azok a legboldogabbak, akik meg is tudják élni ezt az igényüket” – mondja a kutatást vezető Taylor-Jane Flynn pszichológia-professzor.

A kutatás idején a 133 résztvevő nagyjából fele élt együtt valakivel. A kérdőív azt vizsgálta, milyen gyakran élték meg az érintést/kézfogást, az ölelést, a csókot, a kölcsönös simogatást, illetve a maszturbációt és a közösülést. Az önkéntesek azt is osztályozták, mennyire fontosak számukra ezek a tevékenységek, az “egyáltalán nem fontos”-tól a “nagyon fontos”-ig. Végül a kutatás azt vizsgálta, hogy milyen fizikai és mentális egészségnek örvendenek a páciensek, milyen társasági életet élnek, és milyen környezetben.

Mint kiderült, a résztvevők 75-89 százaléka csókolózik, ölelkezik, fogja egymás kezét és simogatja a partnerét. Akkor is, ha korából adódóan másra nem képes már, és mindkét nem egyforma mértékben igényli mindezt. A szex idős korban sem ér véget.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.