Egészség

Kikészít az őszi hajhullás? Nem vagy vele egyedül, ezt teheted ellene

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.04 | 09:13

Teljesen mindegy, hogy derékig érő, vagy egészen rövid a frizurád, a nyár végi és őszi hajhullást nyilván te is tapasztaltad már. Ilyenkor valahogy sokkal hamarabb eldugul a lefolyó a kádban, de még mielőtt pánikrohamot kapnál tisztázzuk, hogy ez teljesen természetes folyamat és a legtöbb ember átéli, pláne ebben az időszakban.

őszi hajhullás
Fotó: Pixabay / satschnt CC0

Egy kutatás bebizonyította, hogy ha az őszi hajhullás a normálisnál kissé erősebb, az teljesen törvényszerű, nem kell tőle megijedni. A férfiak és a nők esetében is elég tragikus felfedezés, ha a szokottnál több hajszál marad a fésűben vagy hajmosás közben úgy érezzük, hogy látszólag a kád alján maradt a fél frizuránk. A helyzet sosem ennyire drámai és az őszi hajhullatás mondhatni teljesen természetes.

A John Hopkins University School of Medicine egyetem kutatói 2004 januárjától egészen 2016 októberig vizsgálták a Google keresési naplóját hajhullás témakörben.

Mint kiderült, a nyár végi, őszi időszakban lényegesen többen keresnek rá a problémára, mint az év bármely más szakában.

A kutatás vezetője, Dr. Shawn Kwatra szerint ez a felfedezés tovább segítheti a hajhullás kezelésének fejlesztését.

A szezonális hajhullás sokaknak fel sem tűnik, mások fejvesztve rohannak a patikába különböző csodaszerekért. Egyénenként teljesen eltérő a mértéke, de az általánosságban kijelenthető, hogy nagyjából másfél hónapig tart ez az állapot. Az időjárás változásával és az új évszak beköszöntével megváltoznak a szokásaink, ennek mellékhatása pedig akár hajhullás formájában is jelentkezhet. Kevesebb vitamint viszünk a szervezetünkbe, egyhangúbban táplálkozunk és a hideg sem tesz túl jót a hajszálak egészségének. Hogy kiküszöböljük a problémát, törekedjünk rá, hogy minél több vitaminban, rostban és fehérjében gazdag ételt fogyasszunk,

figyeljünk az étkezéseink változatosságára, igyunk elegendő folyadékot.

Ha az őszi hajhullás hónapokig tart és nem enyhül, mindenképpen kivizsgálásra lesz szükségünk, mert lehetséges, hogy valamilyen bennünk bújkáló betegségre akar figyelmeztetni minket a testünk. Nemcsak fizikai, de lelki behatások is befolyásolhatják a hajhullást, ezért alaposan meg kell vizsgálnunk magunkat, hogy megtaláljuk az okát. A stressz, a depresszió, a trauma, a szorongás és a gyász gyakran produkálja tünetként.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló