Egészség

Afázia – a betegség, amivel Kulka János is küzd

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.08 | 07:46

Az afázia évente csak Magyarországon évente több mint 10 ezer embert érint. Az agy beszédközpontját érintő sérülésről az elmúlt időszakban az ország egyik elismertebb színművésze, Kulka János beszélt. Ő maga egy stroke-ot követően kényszerült szembenézni az afáziával.

Mivel az afáziások többnyire nem képesek felszólalni vagy ismeretterjesztő anyagokat írni, a betegségről keveset tudunk. Mindaddig, amíg nem érint hozzánk közelálló személyt. Kulka János betegsége kapcsán szerencsére egyre több szó esik erről a sérülésről is. Nem csak orvosi kontextusban, de az érintettek lelki folyamatainak megértése szempontjából is. Íme néhány dolog, amit nem árt tudni.

Kulka János betegsége

Újra kell tanulni az anyanyelvet

Az afázia során az agy beszédközpontja sérül, többnyire stroke vagy agyvérzés következtében. A betegségnek többféle formája létezik, attól függően, hogy melyik agyi terület károsodott a leginkább. Van, amikor a beteg felépülése után újra szépen, érthetően artikulál, csupán keresi a szavakat, máskor viszont – súlyosabb sérülés esetén – a beszédképtelenség tartós.

Csupán a szavak vesznek el

Bár a furcsa hangokat kiadó, zavartan tátogó betegről sokan azt hiszik, mentálisan sérült, a valóságban a beteg személyisége és intelligenciája ép marad. Tökéletesen megért mindent maga körül, csupán képtelen megtalálni a szavakat mondandója kifejezéséhez. Ez többek szerint olyan, mint a börtön, ezt maga Kulka is több interjúban kiemelte: tudja, mit akar mondani, de nem jön a nyelve hegyére a szó, és ezért nem érti meg őt környezete.

Minél magasabbról zuhan valaki, annál nehezebb a feldolgozás

Erről már Kulka János logopédusa, Varga Sarolta is több alkalommal beszélt. Szerinte minél gazdagabb nyelvi kifejezőerővel rendelkezik az ember, minél színesebb volt a betegség előtt a verbális kommunikációja, annál nehezebb feldolgozni a veszteséget. Érthető, hogy a beteg frusztrált, esetleg depresszióval küzd, ezért a fizikoterápia mellett képzett pszichológus segítségére is szükség van.

A család azzal teszi a legtöbbet, ha a beteg mellé áll

Egy ilyen helyzetben a legjobb, ha a család biztosítja arról a beteget, hogy mellette áll, és továbbra is felelős, tudatos, értelmes embernek tartja – erről Varga Ilona több interjúban is beszélt. Hozzátette, hogy a hozzátartozók és a barátok türelme mellett segít a közös éneklés és a közösségi részvétel is, ahol a beteg feltöltődhet lelkileg.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló