Egészség

Fény derült a fogamzásgátló tabletta egy titkos veszélyére

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.02 | 08:19

Azt mondják, 100 százalékos védelem nincs, csak a két térd közé szorított aszpirin... most viszont a tabletta egy újabb veszélyéről cikkeznek a szaklapok.

Sok esetben a fogamzásgátlók felírását nem előzi meg alapos kivizsgálás. Bár szigorúan vénykötelesek, mégis szinte gyerekjáték hozzájuk jutni, és a nők nem kapnak alapos tájékoztatást arról, hogy mik a fogamzásgátlók mellékhatásai. A betegtájékoztatón minden rajta van, ami kézzelfogható, ám néhány hosszú távú, komolyabb hatásról nem tájékoztatnak megfelelően.

fogamzásgátlók mellékhatásai

A fogamzásgátlók mellékhatásai sokfélék lehetnek

A gyógyszerek többsége megváltoztatja a vitaminok és nyomelemek felszívódását, és ez alól a fogamzásgátlók sem kivételek. Hatással vannak egyes szervek, így a belek, a máj és a vesék működésére, így jelentősen befolyásolják a vitaminok felszívódását, raktározását, és kiválasztását a szervezetből.

Bizonyított az összefüggés a szájon át szedett fogamzásgátlók és a B6-vitamin-hiány közt, lehet, hogy emiatt érezzük fáradtnak és levertnek magunkat. Hiszen a különböző B-vitaminok feladata, hogy segítsék a szervezetet abban, hogy elő tudja állítani az energiát.

A Tufts Egyetem kutatói megállapították, hogy a fogamzásgátlót szedő nők 75 százaléka B6-vitamin-hiányban szenved. A bennük lévő ösztrogén kiüríti a szervezetből a folsavat, a C-vitamint, a szelént és a cinket, mégpedig úgy, hogy ezek felszívódásának hatékonysága csökken. Az ösztrogénbevitel megnöveli a csontok és lágy szövetek magnéziumfelvételét, ezzel csökkentve a vérben levő magnézium szintjét. Mindez felborítja a kalcium-magnézium egyensúlyi arányát a szervezetben.

Érdemes tehát konzultálni egy szakemberrel, egyeztetni, milyen vitaminpótló készítményt javasol.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.