Gasztró

A halálos alapanyag, amelyet mindannyian fogyasztunk

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.30 | 16:18

Sokáig tabunak számított, de ma már egyre több fórumon hallani a problémáról.

Az élelmiszeripar, sőt, az egész FMCG-piac egyik talán legsötétebb terméke a pálmaolaj, ami számos termékben tűnik fel az Oreótól a Nutellában, a sampontól a kézkrémben. A pálmaolaj a legnépszerűbb növényi olaj, mert transzzsírokat nem tartalmaz, magas az olvadáspontja, előállítása pedig olcsó.

A gond nem is a pálmaolajjal van, hanem azzal, hogy az előállítás során tetemes mennyiségű esőerdőt kell kiirtani, ami számos faj életterének visszaszorulásához, majd pusztulásához vezet. A Greenpeace és a WWF nagyjából tíz évvel ezelőtt figyelmeztette a világot arra, hogy a pálmaolaj-termelés az élővilág drasztikus pusztulásával jár, és ekkor számos óriáscég ígéretet is tett arra, hogy a jövőben kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat használ csak alapanyagul.

A probléma az, hogy ezeknek a cégeknek a többsége nem tartotta magát ígéretéhez, és jelenleg csupán a kiskereskedelemben felhasznált pálmaolaj-készlet alig 18,4 százaléka származik valóban fenntartható országból.

A BBC kisfilmjében jól látszik, mely termékek tartalmaznak pálmaolajat. Légy résen, és ellenőrizd, hogy ezek közül mely cégek elkötelezettek a fenntartható forrás mellett.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló