Gasztró

Visszahívták a boltokból a viagrás kávét, pedig imádták az emberek

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.01 | 08:13

Hol másutt történhetett ez meg, mint az Egyedül Államokban? Hogy miért: a szemfüles gyártó talált egy kiskaput az élelmiszer-jelölési szabályzatok szigorú előírási között, és olyan instant kávét pörgetett a piacon, ami tele volt a Viagrához hasonlatos hatóanyaggal. Eddig.

Mindezt úgy, hogy természetesen Amerikában is legalább annyira nyakatekert és alapos szabályzat köti az élelmiszeripar szereplőinek kezét, mint Magyarországon. A fiaskó most úgy történhetett, ami hasonlatos a Coca-Cola hétpecsétes titokként kezelt receptjéhez. A termék hátulján ugyanis csak az szerepelt: szabadalmazott keverék, ami annyit jelent: titkos összetevők, vagyis: nem kell az orrodra kötni, hogy mi van az termékben.

via GIPHY

Ezt a két szót ezért sokan amolyan védőhálónak tekintik, és erre hivatkozva nem is közlik, hogy mi kerül egy-egy ételbe, italba. Ez persze sokszor visszaélésekre adhat okot, lásd most a texas-i székhelyű Bestherbs Coffee esetében, akik simán árulhatták viagrás instant kávéikat.

Ez a gyakorlat azért is veszélyes, mert így a gyártók nem kötelesek feltüntetni, hogy egy-egy anyagból pontosan mekkora adag megy az élelmiszerbe, ami így sok embernél potenciális kockázatot jelenthet. A New of Kopi Jantan Tradisional Natural Herbs Coffee szerencsére csak neten volt beszerezhető, amíg a szövetségi élelmiszerügyi hivatal felhívására a cég önként vissza nem hívta termékeit. A problémás összetevő a desmethyl carbodenafil volt, ami gyakorlatilag ugyanaz a kémiai vegyület, ami a Viagra potencianövelő hatását is kiváltja. Ez ugye, "egy természetes alapanyagokból" készülő kávé esetében minimum furcsa.

via GIPHY

A viagrás kávéval együtt a cég két másik termékét is kénytelen volt visszahívni, miután tongkat alit, egy maláj fa gyökerét találták benne. Ezt a malájok hagyományosan a férfi termékenység növelésére használják, miközben igaz, hogy rövid távon javítják a spermatermelődést, de hosszabb távon erekciós- és hormonális zavarokhoz vezethet a szedése.

Lehet, hogy a fenti két szer nem mindenkire veszélyes, de sok potenciális vásárlónak veszélyesen csökkentheti például a vérnyomását, és túlságosan kockázatos a fogyasztása azoknak is, akik magas koleszterinnel, vérnyomással, szívpanaszokkal, vagy cukorbetegséggel kénytelenek együtt élni.

via GIPHY

Az ilyen eseteket több, egymástól független szabályozás hivatott kizárni, azonban főként az élelmiszerek esetében előfordulhatnak ilyen visszaélések. Természetesen a hivatalok komolyan veszik a szabadalmazott keverékek rendszerét, és elvileg a gyártók csak azokat az alapanyagokat használhatják fel olyan mennyiségben, amelyek és ahogy ezen a listán szerepelnek.

De szintén a gyártókat védi, ha feltüntetik a csomagoláson, hogy nem használható betegségek megelőzésére vagy kezelésére. Amennyiben felmerül a gyanú, úgy a hivatal feladata a veszélyesség bebizonyítása. Ez pedig óriási energiát igényel.

Forrás: pixabay.com/acekreations CC0

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
CNN
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Komplett új albumot ad ki az ABBA
  • szerző:nuus
  • 2018. 06. 10.
A következő cikkek betöltése folyamatban...