Gasztró

Hamarosan búcsút inthetünk ezeknek a különleges élelmiszereknek

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.24 | 16:18

Annyit zabál fel belőlük az emberiség, hogy hamarosan kihalhatnak ezek az alapanyagok.

A SciShow videójában három különleges élelmiszert vesz sorra, amiből nagyon nagy lett a hiány napjainkra, elsősorban azért, mert nem termeszthetőek/tenyészthetőek mesterséges körülmények között, viszont annyira népszerűek, hogy hatalmas mennyiséget pusztít el belőlük az emberiség.

Ezek egyike egy észak-amerikai bogyós gyümölcs, angolul a huckleberry, ami az áfonya közeli rokona. Ez a növény nehezen termeszthető, mert egyrészt a magok elültetése után 15 év, mire először termést hoz, másrészt nagyon különleges körülményekre van szüksége, főleg a talaj pH-értékére érzékeny, ezért a fő beszerzési módszer még mindig az, hogy az emberek kimennek a magashegységek erdőibe, és leszedik. A nagy igény miatt viszont egyre kevesebb van belőle. Megoldás lehetne, ha tudnák valahogy keresztezni az áfonyával, ezt azonban még nem sikerült tökéletesen megoldani.

Egyre kevesebb a kis kék bogyó (kép: Pixabay)

A másik kihalás szélén álló alapanyag a kékúszójú tonhal, ami a luxuskategóriás sushi alapanyaga. Hiába nő meg ez a fajta hatalmasra, mégsem tudják lassan kielégíteni a kihalászott állatokkal az éttermek igényeit, egy-egy nagyobb példányt már sokmilliós összegekért árvereznek el. Ez a tonhal ugyanis nagyon lassan fejlődik, és 8 év, mire ivaréretté válik. Egy másik luxusalapanyagot, a kaviárt adó tokhalak esetében is éveket kell várni, mire kifejlődik a hasukban az ikra. A tokhalakat viszont remekül lehet tenyészteni mesterséges körülmények között, a tonhalat viszont nem.

És ha már sushi, az eredeti japán vízitorma is halálra lenne ítélve, ha tényleg igazi vaszabit kapnánk a megrendelt makik és nigirik mellé. Ez a növény eleve nem állt olyan nagy mennyiségben rendelkezésre, hogy olcsó áron tömegtermékké váljon, ráadásul csak frissen jó, úgyhogy amit mi eszünk az egyszerű mustár és torma, ételszínezékkel.

A szarvasgomba fűszer, ezt ne kérd kirántva! (kép: Pixabay)

A harmadik veszélyeztetett alapanyag pedig a szarvasgomba: az ínyenc fűszernek, ami az erdők talajában, a fák gyökerével szimbiózisban él, főleg a globális fölmelegedés és az erdőírtás tesz keresztbe, ezért van belőle egyre kevesebb.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
Mégsem marad el az EFOTT!
  • szerző:nuus
  • 2020. 05. 13.