Gasztró
Karácsonyig még elkészül a mézeskalács, ha ezt tuti a receptet használod
Féltve őrzött családi receptet osztunk meg veletek, de ezt tényleg ki kell próbálni. Az a jó benne, hogy nem kell hetekig fémdobozban puhítani, mert sütés után már azonnal vajpuha és omlós. Ezt tényleg bárki meg tudja csinálni.

A tesztához a következőkre lesz szükség:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj
- 1,5 dl méz
A lisztet alaposan keverjük össze a porcukorral, a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a tojást, a megolvasztott vajat és a felmelegített mézet. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg szépen össze nem áll, ha túl száraznak érezzük, egy kanál vízzel orvosolhatjuk a problémát. Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy kissé megdermedjen.
A tésztát 3-4 milliméter vékonyra kell nyújtanunk lisztes gyúródeszkán, lehetőleg lisztes nyújtófával, ugyanis a méz miatt a tészta hajlamos leragadni. Tetszőleges formákkal szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a süteményeket. 200 fokra előmelegített sütőben alig pár perc alatt készre sülnek, nagyjából 5 perc az ideális, de mindenképpen figyeljünk oda rá, mert pillanatok alatt odaéghet.
A cukormázhoz csak ezek kellenek:
- 15 dkg porcukor
- 1 db tojásfehérje
A tojásfehérjét elkezdjük habosra verni, majd szép apránként hozzáadogatjuk a porcukrot is, míg az egész kemény habbá nem szilárdul. Ha ez megvan, a fehér mázat habzsákba, vagy nejlonba töltjük és már díszíthetjük is a kihűlt mézeskalácsokat. Néhány óra alatt a cukormáz megdermed, ekkor mehetnek a fémdobozba a sütik, ahol egyébként hetekig elállnának, ha nem fogynának el napok alatt minden rendes háztartásban.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.