Gasztró

Karácsonyig még elkészül a mézeskalács, ha ezt tuti a receptet használod

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.23 | 08:00

Féltve őrzött családi receptet osztunk meg veletek, de ezt tényleg ki kell próbálni. Az a jó benne, hogy nem kell hetekig fémdobozban puhítani, mert sütés után már azonnal vajpuha és omlós. Ezt tényleg bárki meg tudja csinálni.

Fotó: Pixabay / PublicDomainPictures
Fotó: Pixabay / PublicDomainPictures

A tesztához a következőkre lesz szükség:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl méz

A lisztet alaposan keverjük össze a porcukorral, a fűszerekkel és a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a tojást, a megolvasztott vajat és a felmelegített mézet. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg szépen össze nem áll, ha túl száraznak érezzük, egy kanál vízzel orvosolhatjuk a problémát. Folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy kissé megdermedjen.

A tésztát 3-4 milliméter vékonyra kell nyújtanunk lisztes gyúródeszkán, lehetőleg lisztes nyújtófával, ugyanis a méz miatt a tészta hajlamos leragadni. Tetszőleges formákkal szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a süteményeket. 200 fokra előmelegített sütőben alig pár perc alatt készre sülnek, nagyjából 5 perc az ideális, de mindenképpen figyeljünk oda rá, mert pillanatok alatt odaéghet.

A cukormázhoz csak ezek kellenek:

  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje

A tojásfehérjét elkezdjük habosra verni, majd szép apránként hozzáadogatjuk a porcukrot is, míg az egész kemény habbá nem szilárdul. Ha ez megvan, a fehér mázat habzsákba, vagy nejlonba töltjük és már díszíthetjük is a kihűlt mézeskalácsokat. Néhány óra alatt a cukormáz megdermed, ekkor mehetnek a fémdobozba a sütik, ahol egyébként hetekig elállnának, ha nem fogynának el napok alatt minden rendes háztartásban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló