Utazás

Nem, nem Egyiptomban van a világ legnagyobb piramisa

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.09 | 12:16

Több mint kétezer éves, hatalmas, és 1910-ig senki sem vette észre.

A világ legnagyobb piramisa bizony Mexikóban található. A gázai ugyan magasabb, de mint az alábbi videón látható, ezt leszámítva szinte eltörpül a közép-amerikai rokon mellett, melynek tömege kétszer, alapja négyszer akkora.

Azt senki sem tudja, hogy 2300 éve pontosan ki építette a hatalmas épületet. Méretei ellenére viszonylag későn, 1910-ben fedezték csak fel. Így nem is csoda, hogy még a véres kezű konkvisztádor, Hernán Cortés sem szúrta ki, amikor 1519-ben megdöntötte Közép-Amerika egykor virágzó civilizációit, a területen pedig létrehozta a Mexikó elődjének számító Új-Spanyolország gyarmatot.

Nagyon is lehetséges, hogy a Cortés-ig itt élő maják is csak megörökölték az építményt, maximum átalakították saját vallási céljaikra. Cholula piramisa viszont nevetségesen sokáig rejtve maradt az újkori ember számára annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy két és fél milliós település szívében található ma. Hogy érzékeljük ennek furcsaságát képzeljük el a gízai nagy piramist, s mellé a mexikóit. Előbbinek leghosszabb oldala 230 méter, utóbbinak 450.

Az itt élők mentségére legyen mondva, Cortés hódításakor már majd ezer éve használaton kívüli volt a piramis, sőt nagy részét vastag növényzet lepte be, mintha csak egy domb lenne. A száz éve zajló ásatások eddig mintegy 400 sírt tártak fel, és bebizonyosodott az is, hogy a különös formájú domb tényleg emberi építményt rejt magában.

Szemben a boszniai Viszoko “piramisaival”, ahol a városka különös formájú hegye tényleg csak a természet egyik csodája!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.