Ital

Iszonyat sok pénzt akarnak a világűrben járt borért

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.05 | 12:18

A világűrben járt bordeaux-i bor ára akár egymillió dollár is lehet.

A Christie’s olyan üveg bordeaux-it árverez el, ami több mint egy évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként, a Föld körül keringve. Az aukciósház szerint a különleges bor akár egymillió dollárt is megérhet.

A Petrus 2000 egyike annak a tizenkét üveg francia bornak,

ami januárban tért vissza a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet célja, hogy a Földön lévő növényeket ellenállóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azzal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket.
12 borszakértő a bordeaux-i borkutató intézetben vakon tesztelt egy űrben járt bort ugyanazzal, de a borpincében maradt évjárattal. A súlytalanság nem rontott a bor minőségén, de jobban érlelte azt. Tim Tiptree, az aukciósház bor- és szeszesital-részlegének nemzetközi igazgatója szerint

a világűrt megjárt bor “páratlan környezetben” érlelődött.

Nagyon harmonikus bor, képes arra, hogy fenségesen érlelődjön, ezért választották ezt a tudományos kísérlethez. Nagyon biztató, hogy pompás íze volt, amikor visszaérkezett a Földre” – hangsúlyozta. Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója szerint a Földön maradt bor íze “fiatalabb volt, mint azé, amely megjárta a világűrt. Az, amelyik a Földön maradt, nekem egy kicsit fanyarabb, egy kicsit tanninosabb és egy kicsit fiatalabb volt. Az űrben jártnak a

tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz.”

A tudományos kísérletet a Space Cargo Unlimitied luxemburgi startup szervezte. Az aukció bevételéből a további ilyen kutatásokat fogják finanszírozni. Az aukciós tételben szerepel egy Földön érlelt Petrus ugyanabból az évjáratból, hogy a majdani vevő össze tudja hasonlítani ízüket, ha úgy döntene, hogy felbontja őket. A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére. A kísérlet során

szőlővesszőket is felvittek  az űrállomásra.

Azok nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradt társaik, annak ellenére, hogy kevesebb fényt és vizet kaptak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló