Környezet

Eddig ismeretlen eszközöket helyeztek ki a magyar Duna-szakaszra

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.25 | 19:18

A süllő szaporodását segítő süllőfészkeket tettek ki számos helyre.

84 mesterséges süllőfészket helyeztek ki a Duna nyugodt folyású mellékágaiba Komárom megyei horgászok. Céljuk a nemes ragadozó hal, a süllő magyarországi állományának szaporítása. Zoltai Dániel szerint

a programot tavaly húsz, saját kezűleg készített fészekkel kezdték el.

A kedvező tapasztalatok után döntöttek az ívásra alkalmas szerkezetek szaporításáról. A neszmélyi Duna-ágban, illetve a dunaalmási öbölben elhelyezett, több csoportban lerakott fészkeket bójákkal jelölték meg, és felirattal is figyelmeztetik a horgászokat, hogy a környéken óvatosan közlekedjenek, illetve óvják a szerkezetek épségét.

A szövetség célkitűzése megőrizni vizeink élővilágának sokszínűségét,

a fajok változatosságát. Természetes körülmények között a Dunában lerakott ikráknak csak kis részéből lesz kifejlett hal, mert a hajóforgalom és a rárakódott üledék miatt a fészket belepheti az iszap, különféle szennyeződésektől megromolhat, a lerakott ikrákat más halak is elfogyaszthatják.

Az álló és folyóvizekben egyaránt előforduló süllő

az egyik legnemesebb hazai ragadozó halunk. Ivásának ideje márciusban kezdődik, 10 fokos vízben. Az ívóhelyet a hím süllő választja, és az ikrák lerakása és kikelése alatt tisztogatással, őrködéssel gondoskodik az ivadékok biztonságáról.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.