Környezet

Tragikus gyorsasággal olvad az Északi-Sark jege – erre számíthatunk

  • Szerző:nuus
  • 2021.06.16 | 07:18

A tengeri jég a feljegyzések kezdete óta sohasem húzódott vissza olyan gyorsan az Északi-sarkvidéken, mint a Polarstern német kutatóhajó egy évig tartó, Mosaic expedíciója idején.

A tengeri jég kiterjedése 2020 nyarán fele akkora volt, mint néhány évtizede – közölte kedden Markus Rex, az Alfred-Wegener Intézet szervezte expedíció vezetője.

A visszafordíthatatlan globális felmelegedés kezdete ez.

“A nyári tengeri jég eltűnése az északi sarkvidéken az egyik első akna ezen az aknamezőn” – hangoztatta Markus Rex. Húsz ország mintegy 300 kutatója indult a Mosaic expedícióra a Polarstern fedélzetén 2019. szeptember 20-án. A kutatóhajó csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, az útvonalat és a sebességet a szél és az áramlatok által hajtott jégtábla sodródása határozta meg. A kutatók így mérni és dokumentálni tudták a jég teljes ciklusát fagyástól olvadásig.

A 140 millió eurós költségvetésű kutatás

mintegy 150 terabájtnyi adat mellett több mint ezer jégmintát is begyűjtött. A térségben a jég fele olyan vastag volt, hőmérsékletet pedig tíz Celsius-fokkal magasabb, mint amit az 1890-es években mért a norvég Fridtjof Nansen, a Fram fedélzetén. A kisebb tengeri jégfelület miatt az óceán nyáron több hőt nyel el, ezért

a jégtáblák ősszel jóval későbbre alakulnak ki.

Stefanie Arndt tengerijég fizikus fájdalmasnak nevezte, hogy valószínűleg “mi lehetünk az utolsó generáció, amelynek nyáron tengeri jég által fedett Északi-sarkról van élménye”. A jégből és hóból vett minták az óceánokra, a légkörre, az ökoszisztémára vonatkozó új információkat jelenthetnek a tudósok számára – és ezek nem szívderítő infók lesznek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló