Környezet

Nagyon úgy tűnik, pár évtized múlva már egymilliárd ember fog extrém hőségtől szenvedni

  • Szerző:nuus
  • 2021.11.10 | 13:48

A két Celsius-fokos globális hőmérséklet emelkedés ezzel is fog járni.

Egymilliárd embert fog érinteni az extrém hőség okozta stressz, ha a klímaváltozás miatt két Celsius-fokkal nő a globális hőmérséklet – állapította meg a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) tanulmánya.

Ez a jelenleg érintett emberek tizenötszöröse. Ugyanakkor a glasgowi COP26 résztvevő országai által a klímaváltozás mérséklése érdekében legutóbb tett vállalások 2,4 Celsius-fokos, tehát jóval a biztonságos szint feletti globális hőmérséklet emelkedést okoznak ebben az évszázadban.

A Climate Action Tracker (CAT) kutatói koalíció szerint

az országok azon vállalásával, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra jelentősen csökkentik, a Föld még mindig jóval nagyobb mértékben fog felmelegedni 2100-ra, mint ahogy azt az ENSZ célul tűzte ki. Az új vállalásokkal is “nagyjából kétszer annyit fogunk kibocsátani 2030-ban, mint amennyi kellene az 1,5 Celsius-fokos határérték tartásához” – vélik a CAT elemzői.

A Met Office az úgynevezett wet bulb hőmérsékletet számította ki,

mely a hőség és a nedvesség kombinációjával születik. Melegebb hőmérsékleten az emberi test hűtése kizárólag a bőr felszínén keletkező izzadságcseppek elpárologtatásával lehetséges. A lehető legalacsonyabb hőmérsékletet, amelyet víz párologtatásával a levegő adott körülményei között el lehet érni, wet bulb hőmérsékletnek (WBT) hívják.

Ha ez eléri a 35 Celsius-fokot, a test nem képes izzadással hűteni magát,

és még az árnyékban ülő egészséges emberek is meghalnak hat órán belül. A Met Office elemzése 32 Celsius-fokban határozta meg a WBT-t, ezen a hőmérsékleten a dolgozóknak rendszeresen pihenniük kell a hőkimerültség elkerülése érdekében, évente legalább 10 napot.
Ha a klímakrízis kezelésére vonatkozó törekvések sikertelenek maradnak és a globális hőmérséklet 4 Celsius-fokkal emelkedik, a világ lakosságának fele lesz kitéve a szélsőséges forróság okozta stressznek – persze nem túl sokáig, mert

vagy meg fognak halni, vagy hűvösebb helyre vándorolnak el.

Optimista forgatókönyv esetén, amikor az egyes országok betartják és megvalósítják hosszú távú ígéretüket és 2050-re klímasemlegessé válnak, a globális felmelegedés mértéke 1,8 Celsius-fokban korlátozódhat ebben az évszázadban. Ha bármilyen új vállalás nélkül, az eddigiekhez hasonlóan halad tovább a világ,

a bolygó akár 2,7 Celsius-fokkal is felmelegedhet

ebben az évszázadban. A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való mérsékléséhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét 2030-ra a 2010-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkenteni, 2050-re pedig el kell érni a klímasemlegességet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Djoković beismerte: hazudott
  • szerző:nuus
  • 2022. 01. 12.