Koronavírus

Fontos! Ezek az új, szokatlan tünetek is jelzik a koronavírust

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.11 | 10:18
  • trendindex: 2

Mangó Gabriella az ATV Híradójának azt mondta, akár kötőhártya-gyulladás vagy csontfájdalom is jelezheti a fertőzés jelenlétét a szervezetben, sőt, Amerikában arról is beszámoltak, hogy az omikron variáns alvási paralízist okozott, főleg a gyermekek esetében.

123rf

A háziorvos felidézte, hogy praxisában “volt egy kis csend” karácsony előtt, a 90-100-as betegforgalom leesett 50-60 körülire, viszont most többen jelentkeznek nála. Mangó Gabriella felhívta a figyelmet, hogy szokatlan tünetek is jelezhetik, hogy valaki megfertőződött: például ha valaki éjszakai izzadást vagy gyengeséget tapasztal, ezek is lehetnek a koronavírus tünetei.

A háziorvos szerint az omikron variánsnak érdekes tünetei vannak, nem feltétlenül szaglásvesztéssel jár, mint az eredeti koronavírus-variáns, hanem mondjuk éjszakai izzadással, krákogással, de torokfájást vagy komoly köhögést alig említenek a betegei.

A szakember az ATV Híradójának hangsúlyozta, hogy ha bárki bármilyen tünetet észlel, inkább beszéljen a háziorvossal, kérjen PCR-tesztet, ő ugyanis azt tapasztalja, hogy a gyorstesztek 30 százaléka pozitív, de utána a PCR-tesztek 90 százalékos pozitivitást mutatnak.

Mangó Gabriella felhívta a figyelmet, hogy az oltottak is elkaphatják a vírust, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és másokra: zárt térben, vagy akár szabadtéren is használjunk maszkot, fertőtlenítsünk, mossunk kezet. A szem és a nyálkahártya fertőzési kapuk, itt juthat be legkönnyebben szervezetünkbe a vírus, ezért ha valaki különösen óvatos akar lenni, viseljen napszemüveget – a szemüvegesek ilyen szempontból előnyben vannak.

A háziorvos azt mondta, hogy karácsony és szilveszter között alig adtak le tesztet, de szilveszter után a jelentkező betegek tesztjeinél 90 százalékban jöttek vissza pozitívan a PCR-tesztek, de itt nem tudni, hogy ez omikron vagy delta, mert ezt nem tipizálják. Csak valószínűsíteni lehet, ha a betegnek enyhébb tünetei vannak, és nem hasi panaszokkal, köhögéssel, lázzal jelentkezik, valamint nem rapid módon, akkor az inkább az omikron lesz – tette hozzá.

Mangó Gabriella szerint az is gyanakodhat, akinek kötőhártya-gyulladása van, a szemen keresztül ugyanis – ahogy már korábban említette – bejuthat a vírus a szervezetbe. Akik az orron keresztül kapják el, azoknál lehet tapasztalni orrgyöki panaszokat, akár csontfájdalmat, állkapcsi fájdalmat is – mondja.

Nagyon fontos az oxigénszint mérése is, a háziorvos szerint ma már szinte minden háztartásban kellene lennie oxigénszaturáció-mérőnek, mert a kis eszköz akár életet is menthet. Látott már olyat, hogy egy idős betegnél 50 százalékos oxigénszintről számoltak be, de nem volt különösebben komoly panasza – másnapra viszont meghalt. Mangó Gabriella hangsúlyozta, hogy minél alacsonyabb oxigénszinttel kerül be valaki kórházba, annál rosszabb a túlélési esélye, szerinte 90 százalék alatti oxigénszintnél már be kell menni a kórházba, kismamáknál ez a szint 92 százalék.

Elmondta, hogy bár oltottaknál kisebb a csíraszám, ők kevesebbet fertőznek szájon vagy orron át, de a bőrön is megtalálható a koronavírus, ezért fontos nagyon a kézfertőtlenítés.

Mangó Gabriella azt is elmondta, hogy az oltási hétvégén készítettek egy saját belső statisztikát. Nála a betegek 73 százaléka oltott, a fele már a harmadik oltást is megkapta, 300 ember az, aki 6 hónapon belül átesett a fertőzésen, és 50 ember az, aki nem volt fertőzött és nem kapott oltást. Ezért 50-50 százalék nagyjából az oltott-oltatlan arány – közölte.

Amerikában beszámoltak olyan esetről is, amikor az omikron variánssal megfertőződött betegeknél alvási paralízis alakult ki. Ez azt jelenti, hogy az illető elalvás után nem sokkal azt érzi, mintha nem tudna mozogni, sőt, hallucináció is előfordulhat. Ezt inkább gyerekeknél tapasztalták – mondta a háziorvos.

Ha a családban megfertőződik valaki, és már tüneteket is produkál, akkor Mangó Gabriella szerint a családtagok akár már el is kaphatták tőle a fertőzést. Ilyenkor az idős hozzátartozókat, amennyire lehet, el kell különíteni.

A háziorvos beszélt arról is, hogy ha egy oltott megfertőződik, ott már “készen van” az ellenanyag a szervezetben, csak “elő kell venni”. A kínai vakcinát sokan kritizálják, ennek ellenére úgy látja, hogy akik nem akarják oltatni magukat, de a munkahelyük kötelezi őket erre, inkább a Sinopharmra szavaznak. Hangsúlyozta, hogy ez a vakcina is sokkal jobb, mint a semmi, ezért aki teheti, oltassa be magát azzal, amiben leginkább bízik, vagy úgy gondolja, hogy nem fog ártani neki.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló