Koronavírus

Létfontosságú szerveket károsíthat meg a koronavírus – derült ki az új kutatásból

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.21 | 09:48

A COVID-19 betegséget okozó koronavírus (SARS-CoV-2) a fertőzést követően napokon belül átterjedhet a szívbe és az agyba, és hónapokig fennmaradhat a különböző szervekben.

Kép: Pixabay

A koronavírus a szervezet szinte minden szervrendszerébe átterjedhet, ami hozzájárulhat az úgynevezett “hosszú Covid” betegeknél tapasztalható folyamatos tünetekhez – derül ki egy az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) új tanulmányából, amelyről az OTSZ Online (Orvostovábbképző Szemle Online) számolt be.

A tanulmány- amelyet benyújtottak közlésre a Nature folyóiratba -az eddigi egyik legátfogóbb áttekintést adja arról, hogy a vírus hogyan replikálódik az emberi sejtekben és hogyan marad fenn az emberi szervezetben, és segíthet megmagyarázni, miért fordulhat elő “hosszú Covid” még azoknál is, akik enyhe vagy tünetmentes akut betegségben szenvedtek – számol be a Napi.hu.

Az NIH kutatói 44, a világjárvány első évében elhunyt, de korábban koronavírus-fertőzésen átesett beteg boncolása során vett szövetmintákat elemezték. Még a tünetek megjelenése után 230 nappal is találtak fennmaradt koronavírus részecskéket a szervezet számos pontján, a többi között a szívben és az agyban is. Ilyen vírustöredékeket a hosszan fennálló kanyarós betegek esetén is megfigyeltek.

Egyelőre nem tudni, hogy a krónikus betegségnek tekinthető hosszú Covid milyen terhet okoz az elkövetkező években, és azt sem, hogy a betegség túlélőinél fiatal kezdődő szívelégtelenség vagy korai demencia fog megjelenni. Ezen veszélyek lehetősége miatt is rendkívül fontos minden lehető közegészségügyi intézkedés megtétele a vírus terjedésének mérséklése érdekében.

Más boncolási kutatásoktól eltérően az NIH csapata átfogóbb poszt mortem szövetgyűjtési módszert követett, a mintavétel jellemzően a beteg halálát követő egy napon belül megtörtént. A kutatók többféle eljárást is alkalmaztak a szövetek megőrzésére, hogy kideríthessék a bennük fellelhető a vírusszintet. Több szövetből, köztük a szívből, a tüdőből, a vékonybélből és a mellékvesékből gyűjtött vírusmintákat is sikerült növeszteniük. Eredményeik azt mutatták, hogy bár a legnagyobb SARS-CoV-2 terhelés a légutakban és a tüdőben van, a vírus a fertőzés korai szakaszában is továbbterjedhet, és testszerte megfertőzheti a sejteket, beleértve az agyat is.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló