Koronavírus

Már az EU is vizsgálódik: tényleg megzavarja a szervezet működését a vakcina?

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.15 | 14:48

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága közölte, hogy felülvizsgálja a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltások menstruációs vérzésére és a menstruáció elmaradására gyakorolt hatásáról – írja a CNBC.

Az EU vizsgálata az mRNS technológián alapuló vakcinákra terjed ki, és azt kutatják, hogy okozhatnak-e zavarokat a női ciklusokban. Az ügynökség egyelőre azt közölte, hogy még nem egyértelmű, hogy van-e ok-okozati összefüggés. A menstruációs zavarok számos alapbetegség, valamint stressz és fáradtság miatt is előfordulhatnak – mondta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hozzátéve, hogy a Covid-19 fertőzést követően is jelentettek ilyen zavarokat – számol be a Portfolio.

A National Institutes of Health által finanszírozott, nemrégiben készült tanulmány szerint ami (közel 4000 felhasználójának adatait gyűjtötte össze) a koronavírus elleni védőoltás összefüggésbe hozható a menstruációs ciklus hosszának átmeneti változásával.

Az EMA azonban decemberben azt mondta, hogy nem állapított meg kapcsolatot a menstruációs ciklus változása és a Covid-19 vakcina között – miután egy norvégiai tanulmány szerint egyes nőknél az oltás után erősebb volt a menstruáció.

A rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése után az EMA kockázatértékelő bizottsága (PRAC) közölte, hogy úgy döntött, hogy az összes rendelkezésre álló adat értékelését kéri, beleértve a betegek és egészségügyi szakemberek jelentéseit, a klinikai vizsgálatokat és a publikált szakirodalmat.

Az ügynökség hozzátette, hogy arra sincs bizonyíték, hogy a Covid-19 vakcina befolyásolta volna a termékenységet.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló