Koronavírus

Már gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltáskampányba

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2021.03.30 | 08:18

Romániában a koronavírus-járvány elleni hatékonyabb fellépés érdekében a gyógyszerészeket is felhatalmazták arra, hogy diagnosztikai célú teszteket végezzenek, illetve oltásokat adjanak be.

A gyógyszerészek bevonásának jogi akadályait a hétfői kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel hárították el, a részletes szabályozást az egészségügyi miniszter később kibocsátandó rendelete fogja tartalmazni.
A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint az intézkedés egyik célja, hogy csökkentsék a rejtőzködő fertőzöttek számát, jelenleg ugyanis – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – sokan nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük, míg a gyógyszertárakban végzendő tesztek eredménye bekerülne az országos nyilvántartásba.

A törvénymódosítás nem kötelezi, hanem csak felhatalmazza a – Romániában magánvállalkozásokként működő – gyógyszerésztárakat, hogy szerepet vállaljanak a tesztelésben és oltáskampányban.

A hasonlóképpen magánvállalkozásokként megszervezett családorvosi rendelők eddig is fontos szerepet játszottak Romániában a tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló koronavírusos fertőzöttek távkezelésében, a tesztelések és szakorvosi vizsgálatok, betegszabadság adminisztrálásában, az oltáskampányba azonban várhatóan csak április közepétől kezdődően kapcsolódnak be.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Wow! Tóth Gabi bombaformában van!
  • szerző:nuus
  • 2021. 04. 13.
Gamer
Ez lett 2020 legjobb társasjátéka!
  • szerző:nuus
  • 2021. 05. 05.