Koronavírus

Minden kiderült a Szputnyik V-ről. Hatásos és biztonságos az orosz vakcina?

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.06 | 12:18
  • trendindex: 260

Szakgyógyszerész válaszolt a kérdésekre!

Több más ország már korábban engedélyezte a vakcina alkalmazását, így már világszerte legalább 1,5 millió embert beoltottak a Szputnyik V vakcinával.

Hogyan is kell alkalmazni, és miként fejti ki a szervezetbeni hatását a Szputnyik V?

A jelenleg alkalmazott és fejlesztés alatt álló, új típusú koronavírus elleni oltóanyagok abban különböznek egymástól, hogy milyen koronavírus ”összetevő” szervezetbe való bejuttatása révén serkentik ellenállásra az immunrendszert. Az oltóanyagok néhány fő csoportba sorolhatók be, vagyis azt lehet mondani, hogy a fejlesztés alatt álló koronavírus vakcináknak „csupán” 4 fő típusa van.

Szputnyik V – vektor alapú oltóanyag

A vektor alapú vagy más néven vivőanyag alapú vakcinák egy – a hatás szempontjából semleges – hordozó vírus segítségével juttatják a szervezetbe a kórokozó egy jellegzetes géndarabkáját.

Vagyis, van egy jól megválasztott, semleges vírus, ami magával cipeli a Covid-19 egy darabkájának a genetikai kódját.
A működési elv nem teljesen új, ilyen módszerrel működnek más védőoltások is, például egy 2019-ben az ebola ellen engedélyezett védőoltás is ilyen úton fejti ki a hatását.

Jelen esetben, a Szputnyik V vakcinánál egy ártalmatlan hordozóvírusba, az adenovírusba építették be a kutatók a koronavírus egy jellegzetes géndarabkáját.

Kiemelendő, hogy az adenovírus „csak” hordozóként szolgál, önmaga teljesen ártalmatlan, a lényeg a szállítmányon, jelen esetben a koronavírus egyik tipikus géndarabkáján van.

Az adenovírus által szállított géndarabka a Szputnyik V oltásnál az új típusú Covid-19 egyik jellegzetes fehérjéjének, az ún. tüskefehérjének az előállítási információit tartalmazza. A szervezetben az adenovírusba beépített gén információi alapján olyan koronavírusfehérje keletkezik, ami immunválaszt, azaz a fertőzéstől védő információt közvetít.

Hangsúlyozandó tehát, hogy a Szputnyik V oltóanyag semmilyen formában nem tartalmaz sem élő, sem elölt koronavírust, ami bárkit is megbetegíthetne.

Az összehasonlítás kedvéért: a Pfizer/Biontech és a Moderna oltóanyagainál is géndarabka jut be a szervezetbe, de nem semleges hordozóvírushoz kapcsolva, hanem pl. lipidburokba zárva. A végeredményt nagyvonalakban összefoglalva:

a következmény hasonló, az immunvédelem kialakul.

Forrás:Egészségkalauz


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló