Koronavírus

Lesújtó a Magyar Orvosi Kamara véleménye a nyitás időzítéséről 

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.08 | 09:48

A magyar orvosok szerint nem az első oltások száma alapján kell a nyitás idejéről, a járványügyi korlátozások feloldásáról dönteni.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleménye arról ír, miért gondolják úgy, hogy túl korai a nyitás, a kormány járványügyi intézkedéseken tett enyhítése.

Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását

és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének. A rendelkezésre álló adatok alapján tegnap csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma. A lélegeztető gépen lévők száma magas szinten stagnál, és sajnos egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg. Jelen ismereteink szerint a járvány harmadik hullámának – jó esetben is – a platóját értük el – írja a MOK Facebook-posztja.

A magyar kormány arra hivatkozva kezdte meg a lazítást,

hogy már 2,5 millióan megkapták legalább az első adag vakcinát. A MOK szerint „a koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő hetedik nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését, és hamis biztonságérzetet nyújt”.

Bár jó iránynak tartják, hogy az üzletekben csak korlátozott számú ember tartózkodhat,

de az egyéb szolgáltatások és főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítélik meg. A MOK elnöksége egyúttal arra kér mindenkit, “hogy lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot, és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat.”

Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl – zárja közleményét a MOK.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló