Koronavírus

Reagált az AstraZeneca a vérrögképződéssel kapcsolatos hírekre

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.08 | 13:18

Megvizsgálták a vérrögképződéses eseteket, a hatóságok döntöttek.

AFP

Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befejezte a vérrögképződéssel járó esetek vizsgálatát.Az EMA a vizsgálatokat követően az oltás további használatát javasolja és az alkalmazási előírás módosítását kezdeményezte.

Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított kockázati tényezőket (mint pl. nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban – igen ritka mellékhatásként – feltüntetésre kerülnek az alkalmazási előírásban.

Mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a COVID-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

Ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai közleménye megállapítja, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható, hozzátéve, hogy célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

Ezen túlmenően a WHO is hangsúlyozza, hogy a szóban forgó vizsgált események nagyon ritkán fordulnak elő azon közel 200 millió beoltott ember között, akik AstraZeneca vakcinát kaptak világszerte.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.