Koronavírus

De jó: európai denevérekben is jelen van a koronavírus

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.10 | 14:18

A Covid-19-et okozó vírussal rokon koronavírus mintát találtak kis patkós denevérekben az Egyesült Királyságban. Arra még nincs bizonyíték, hogy az új vírus embert is fertőzne.

A Kelet-Angliai Egyetem, a Londoni Zoológiai Társaság és az Angliai Közegészségügyi Szolgálat (PHE) szakemberei közös koronavírus kutatásukban Angliában és Walesben több mint ötven kis patkósdenevér ürülékmintáját vizsgálták meg.

Az egyik mintában genom-szekvenálással bukkantak az új koronavírus nyomára.

Először találtak a SARS-szerű sarbecovírust kis patkósdenvérekben és először fedezték fel ezt a vírust az Egyesült Királyságban – közölte a Kelet-Angliai Egyetem. A denevérekben már régóta jelen lehetett a vírus, és csak azért most találták meg, mert első alkalommal végeztek ilyen tesztelést körükben.

Az új vírus nem jelent közvetlen veszélyt emberre, amíg nem változik meg genetikailag.

A mutáció akkor történhet meg, ha egy Covid-19 betegségben szenvedő ember megfertőzi a denevért. Így annak, aki kapcsolatba kerülhet a kicsiny emlőssel, annak megfelelő védőfelszerelést kell viselnie.
“A patkósdenevérek Európa szerte, Afrikában, Ázsiába és Ausztráliában megtalálhatók. Az általunk tesztelt állatok ezen földrajzi kiterjedés legnyugatibb szélén élnek. Hasonló vírusokat találtak már más patkósdenvér fajokban Kínában, Délkelet-Ázsiában és Kelet-Európában” – idézte a közlemény Diana Bellt, az egyetem emberre is átterjedő betegségek (zoonózis) szakemberét. “Kutatásunk (…) azt feltételezi, hogy

ezen vírusok jóval szélesebb körben vannak jelen több mint kilencven  patkósdenevér fajban.

Tudjuk, hogy különböző koronavírusok vannak sok másik emlősfajban is. Ez az az eset, hogy ha keresel, meg fogod találni” – magyarázta a szakember.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló