Koronavírus

FONTOS: Elkezdte Európába szállítani vakcináját a Johnson & Johnson

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.12 | 18:18

A Johnson & Johnson leánycége, a Janssen Pharmaceutica-Cilag NV elkezdte koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője elmondta: a belga Janssen gyógyszercég vakcinájának első adagjait hétfőn szállították ki. Az Európai Bizottság március közepén adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának. A Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina után a Johnson & Johnson

ez a negyedik oltóanyag, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

A brüsszeli bizottság október nyolcadikán kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további kétszázmillió dózis vásárlásának lehetőségével. A Janssen oltóanyagának technológiai platformját már használták a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához. Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét. Természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene.

A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló