Koronavírus

Megjelent az új Covid-variáns, eddig még egyik sem fertőzött ilyen gyorsan

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.12 | 17:18

Egy új koronavírus-variánst azonosítottak az Egyesült Királyságban, de a szakértők szerint egyelőre nincs ok a riadalomra annak ellenére sem, hogy a múlt héten csúcsot döntött a Covid-járványhoz köthető áldozatok száma Angliában.

Az XE névre keresztelt változat az Ázsiában rohamosan terjedő omikron BA.1 és BA.2 alváltozatának a kombinációja. Az ilyen típusú mutánsokat rekombinánsnak nevezik. Közegészségügyi szakértők szerint a rekombináns változatok nagyon gyakoriak, és ugyanolyan gyakorisággal el is tűnnek – számol be az Index.

Aggodalomra semmi ok – idézte az ABC News a bostoni gyermekkórház vezető epidemiológusát. – „A rekombináns változatok újra és újra felbukkannak. Ez azért kapta az XE rövidítést, mert előtte már azonosították XA, XB, XC, XD változatokat, de egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek” – magyarázta Dr. John Brownstein.

Az Egyesült Királyságban március 22-ig 637 XE-esetet regisztráltak. A legkorábbit január 19-én észlelték. Az első jelek arra utalnak, hogy az XE valamivel fertőzőbb lehet, mint a BA.2, de az Egészségügyi Világszervezet ezt még nem látja bizonyítottnak.

Az Egyesült Királyságban nem találtak arra utaló jeleket, hogy a variáns ellen nem véd az oltás, és azt sem tapasztalták, hogy súlyosabb szövődményeket okozhat vagy végzetesebb kimenetelű lehet.

Eddig egyetlen más országból, így az Egyesült Államokból sem jelentettek a rekombináns variánsból származó eseteket. Brownstein szerint még mindig sok a megválaszolatlan kérdés van az XE mutánssal kapcsolatban, de az amerikaiak átoltottság és a természetes immunitás révén magas szintű védettséget élveznek.

“Lehetséges, hogy fertőzőképesebb, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb is”

– mondta az epidemiológus, aki szerint az Egyesült Királyság „fenomenális” munkát végzett a nagyszámú eset szekvenálásában, az elemzésekben, ezáltal az új változat gyors azonosításában. Ezzel egyidejűleg az Egészségügyi Világszervezet saját jelentésében leszögezte: figyelemmel kíséri az XE-t, de egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alfa-, delta- és omikron-változathoz képest veszélyesebb lenne.

A WHO továbbra is értékeli a rekombináns változatokkal kapcsolatos közegészségügyi kockázatot”, és „frissítéseket fog közölni, amint további bizonyítékok állnak majd rendelkezésre” – áll a szervezet március végén közzétett jelentésében.

Brownstein szerint nem kizárt az újabb változatok megjelenése.

„Az oltás és az emlékeztető oltás, a higiéniai és a közegészségügyi ajánlások betartása azonban csökkenti a terjedést a közösségben” – mondta a szakértő, aki szerint a vírusnak csak akkor nyílik esélye a mutációra, amikor ellenőrizhetetlenül terjedhet.

Rekordokat dönt az elhalálozás Angliában

Ezzel egyidejűleg azonban az elmúlt hetekben csúcsot döntött Angliában a Covidhoz köthető halálesetek száma, és folyamatosan nő a fertőzöttek száma is. Az új eseteket azonban nem az XE mutáns, hanem alapváltozata, az omikron BA.1 váltotta ki.

Március utolsó előtti hetén 780 haláleset okaként a Covidot tüntették fel – idézte a Guardian a Nemzeti Statisztikai Hivatal, az ONS legfrissebb adatait, amelyek szerint a járvánnyal összefüggő halálesetek száma február közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett Angliában.

Ezzel egyidejűleg a koronavírus-fertőzések – mindenekelőtt az omikron BA.2 variánsa miatt – március eleje óta az egész szigetországban emelkednek.

A vírus terjedése rekord magas. Az ONS adatai szerint a március 26-ig tartó héten nagyjából 4,9 millió fertőzöttet tartottak nyilván. Az esetszám növekedése kétségtelenül befolyásolja a halálesetek számát is, ami általában több héttel elmarad a fertőzésekhez képest.

A halálesetek száma a legmagasabb február 18. óta, amikor a koronavírus 863 áldozatát regisztrálták – bár ez szám még mindig alacsonyabb, mint az első omikron-hullám csúcspontján, amikor 1484-en haltak meg Angliában és Walesben január végén. És jóval alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a második koronavírus-hullám tetőzésekor regisztrált csaknem nyolc és félezer haláleset.

Az Egyesült Királyságban eddig összesen valamivel több mint 190 ezer olyan haláleset történt, ahol a halotti bizonyítványban a koronavírus szerepel a halál kiváltó okaként.

Mégis a halálesetek és kórházi kezelések viszonylag alacsony száma az oltási program sikerét tükrözi, kivált az emlékeztető oltások tavaly év végi bevezetését követően. A brit orvosok a negyedik, „tavaszi emlékeztető” oltást a 75 évnél idősebbeknek, az idősotthonban élőknek és a legyengült immunrendszerű személyeknek javasolják.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló