Koronavírus

Baj van a vakcinával? A Johnson & Johnson elhalasztja vakcinája európai szállításait, Amerikában leállították, közben az operatív törzs közlése szerint jövő héttől Tolna megyében oltanának vele

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.13 | 19:18

Elhalasztja az Európába szánt vakcinája szállítását a Johnson & Johnson, miután az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság ajánlást adott ki arról, hogy elővigyázatosságból függesszék fel az alkalmazását.

A Johnson & Johnson közleményében arról írt:

eddig 6,8 millió embernek adták be a Janssen nevű oltóanyagot az Egyesült Államokban, közülük hat embernél ritka vérrögképződést alakult ki az oltás után két héten belül. Ezért az FDA mellett az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is azt kéri a szövetségi államoktól, hogy biztonsági okokból függesszék fel az oltóanyag használatát.

A vállalat közleménye szerint első számú prioritásuk a termékeiket használó emberek biztonsága és jóléte. Az európai hatóságokkal is kapcsolatban állnak az esetek kivizsgálása érdekében és

úgy döntöttek, hogy elhalasztják az Európai Unióba szánt vakcinák szállítását.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már korábban közölte:

vizsgálja, hogy van-e összefüggés a Johnson & Johnson vakcinájának használata és a vérrögképződés között. Az EMA pénteken arról számolt be, hogy négy olyan esetet is találtak, ahol a Janssen beadása után alacsony vérlemezkeszámú vérrögök keletkeztek, egy páciens bele is halt a következményekbe.

A The New York Times cikke szerint az Egyesült Államokban hat 18 és 48 év közötti nőnél jelentkezett vérrögöket okozó rendellenesség

közülük egy meghalt, míg egy másik súlyos állapotban került kórházba.

Az Európai Gyógyszerügynökség március 11-én engedélyezte a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagát, amely 67 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzést. Az oltóanyagból éppen a héten érkezett Magyarországra az első, 28 ezer adagos szállítmány, ami – mivel egydózisú vakcináról van szó – 28 ezer embernek elég.

Ezeket az operatív törzs közlése szerint a honvédségi oltóbuszok kapják meg, a buszokkal a jövő héttől Tolna megyei kistelepülésekre mennek.

Az ügyben kérdéseket küldött a HVG az operatív törzsnek, hogy tervezik-e elhalasztani a kedden Magyarországra érkezett 28 ezer Janssen-vakcina felhasználását, valamint változik-e valami a tervezett tolnai buszos oltóprogramban.

Forrás:Propeller


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.