Koronavírus

Rémisztő bejelentést tett a szakértő a kínai vakcinával kapcsolatban

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.20 | 09:48

Újabb oltásra lehet szükségük a kínai vakcinával oltottaknak

Különböző tesztek vannak forgalomban az oltások hatásosságának ellenőrzésére, a fő szabály az, hogy ha van kimutatható antitest, az már immunválaszra utal, nem perdöntő, ha alacsony az arány, mert idővel még nőhet, amennyiben viszont egyáltalán nincsenek a szervezetben ellenanyagok, akkor „baj” van, mert így védettségről sem beszélhetünk.

AFP

Általánosságban 10-1000 nemzetközi egységnyi antitest egy milliliternyi vérben már pozitív reakció, vagyis ezen belül minden érték, a 11 és a 999 is védettségre utal

mondta Falus András immunológus professzor.

Ha ennél is több, az persze csak jó, a lényeg, hogy ebben az esetben a „van antitest” és a „nincs antitest” fontosabb az arányoknál.

Azon túl, hogy bárki leteszteltetheti magát a beoltása után, egyénileg egyelőre többet nem tehetünk még akkor sem, ha negatív az eredmény.

Minden további lépést a járványügynek kell megtennie. A szerbiai hatóságok megtették:

náluk sikerült is bizonyítani a Sinopharm-vakcina eredményességét, valamivel gyengébb immunválaszt csak az időseknél tapasztaltak.

Könnyű lenne felszámolni a bizonytalanságot.

Meg kellene kérni a Sinopharm-vakcina (és összehasonlításul más eredetű vakcina) mindkét dózisát felvett embereket, hogy önkéntes alapon, nyilvánvalóan az állam finanszírozásával vegyenek részt egy tömeges tesztelésen.

Egy ilyen vizsgálattal akár egy hét alatt populációs szinten megismerhetnénk a Sinopharm hatásosságát, eloszlathatnánk az oltási kedvet jelentősen befolyásoló bizonytalanságot.

Ha pedig kiderül, hogy a kínai oltóanyag nem biztosítja az elvárt védelmet, akkor el lehet kezdeni megtervezni és megszervezni a hatásosság emelésének módjait.

Ez lehet akár egy harmadik dózis a Sinopharmból, vagy akár a kínai vakcina második dózisára ráoltani egy más típusú készítménnyel

mondja Falus professzor.

Forrás:24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló