Koronavírus

Dr. Rusvai Miklós: két hét múlva nyakunkon az indiai kettős mutáns vírus

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.21 | 19:18

Rusvai Miklós virológus szerint két héten belül Magyarországon is megjelenhet az indiai kettős mutáns vírus.

Amelyik mutáns Angliát eléri, az átjut a kontinensre, így Magyarországra is. Nagy valószínűséggel ez fog történni az indiai kettős mutáns vírus változat esetében is – nyilatkozta dr. Rusvai Miklós virológus szerdán az Inforádiónak.

Angliában már száznál is több az indiai variánssal fertőződöttek száma.

A kormány úgy döntött, nem enged be olyan utazókat, akik a belépés előtti tíz napban Indiában jártak. Brit állampolgárok hazatérhetnek ugyan, tíz nap kötelező karantén vár rájuk. Az új, indiai „kettős mutáns” vírusnál két korábbi, már ismert mutáns tüskefehérjéjének változásai egyszerre jelentek meg. A két új mutáció egyike a jelek szerint fertőzőbbé teheti a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje a már beoltott, avagy a fertőzésből felépült emberek szervezetének védelmét.

A indiai kettős mutáns vírus tünetei nem különböznek

az eddig megismertektől. Izraeli szakértők előzetes vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinája hatékony ugyan ellene, de kevésbé, mint a korábbi variánsokkal szemben. Mindettől eltekintve riasztóan keveset tudunk még az új variánsról.

A kettős mutáns vírus december vége óta terjed

az India nyugati részén fekvő Mahárástra államból kiindulva. Az országban a napi vírusfertőzések száma két és fél hónap alatt megharmincszorozódott. Április 20-án már 294 290 volt a napi regisztrált esetek száma. A kórházak megteltek, az indiai egészségügy jelenleg az összeomlás szélén van.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló