Koronavírus

Ez átírja a nyarunkat! Óriási változás jön az egyik legnépszerűbb vakcina adagolásában!

  • Szerző:nuus
  • 2021.05.06 | 16:18

Folyamatosan érkeznek kutatási eredmények a vakcinák optimális adagolásával kapcsolatban, de erre nem számítottunk.

Jelenleg a Pfizer mellett az egyik legnépszerűbb vakcina az orosz Szputnyik V. Alkalmazását már 60 országban engedélyezték, így már 3 milliárd ember férhet hozzá. 2021 tavaszán a németországi szakemberek is méltatták a vektorvakcina különleges hatékonyságát: ezt az oltást is kétszer kell beadni, de a két alkalommal beadott oltás esetén a vivővírus eltérő. Egészen pontosan: a Szputnyik V oltás I. adagja 26-os szerotípusú humán adenovírust tartalmaz vektorként, a II. adag pedig 5-ös szerotípusú humán adenovírust.

Az eddigi klinikai vizsgálatok szerint a második oltást követően a vakcina hatékonysága meghaladja a 91 százalékot, márpedig eddig csak a két mrns-vakcina, a Pfizer és a Moderna ért el 90 százalék feletti értéket. És itt jön a csavar is: eddig két oltás között 3 hétnek kellett csupán eltelnie, a friss kutatások szerint azonban tovább fokozza a vakcina hatékonyságát, ha az oltások között 3 hónap telik el. Ha a 3 hónapot kivárjuk, a hatékonyság nem csak 97 százalék körüli lehet, de jóval tovább is véd a vakcina.

Ha a Szputnyik két oltásrészletét minden országban, ahol használatban van, kitolják 3 hónapra, az idei nyarunk egészen másképp festhet, hiszen így a vakcinaútlevelek a frissen oltottak esetében biztosan késnek majd.

kép: https://pixabay.com/hu/users/jewhisperer-15825838/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló