Koronavírus

Brutális covid szövődmények: 20 éves öregedéssel egyenértékű károsodást okoz

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.08 | 14:18

A súlyos koronavírus-fertőzésen átesett betegek ugyanolyan kognitív károsodást szenvednek, mint az átlagos emberek általában 50 és 70 éves koruk között – állítják a kutatók.

Nagy a valószínűsége, hogy néhányan közülük soha nem fognak teljesen felépülni

idézett a Sky News egy cambridge-i professzort, aki szerint az Egyesült Királyságban nagyjából négyszázezer embert érinthet az elbutulás. Ez 10 IQ-pont elvesztésével egyenértékű – közölte a Cambridge-i Egyetem és a londoni Imperial College tudóscsoportja.

Eredményeik arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzés hatásai még több mint fél évvel a fertőzés után is kimutathatók. A kognitív felépülés a legjobb esetben is időigényes, és csak fokozatosan következik be. A következmények azoknál is jelentkezhetnek, akik enyhe tüneteket tapasztaltak. Mind több bizonyíték utal arra, hogy a Covid–19 tartós kognitív és mentális problémákat okoz. A gyógyult betegek még hónapokkal a fertőzés után is tapasztalják a kognitív zavar jellemzőit.

Ezek közé tartozik az általuk említett „fáradtság”, az „agyi köd”, a szavak felidézésével kapcsolatos nehézségek, az alvászavar, a szorongás, sőt még poszttraumás stressz, a PTSD is

– állítják a tudósok.

Egy korábbi, szintén Nagy-Britanniában végzett tanulmány szerint minden hetedik személy számolt be olyan tünetekről, amelyek a pozitív teszt után 12 héttel kognitív nehézségeket is felöleltek. Még az enyhe lefolyású esetekben is jelentkezhetnek tartós kognitív zavarok. A kórházba került betegek csaknem háromnegyede arról számolt be, hogy hat hónap elteltével még mindig kognitív nehézségekkel küszködnek. A kutatók 46 olyan páciens adatait elemezték, akik a cambridge-i Addenbrooke’s-ban részesültek kórházi ellátásban koronavírus-fertőzés után.

A kognitív zavar jellemzői azoknál volt a legkifejezettebb, akik gépi lélegeztetésre szorultak.

A kutatócsoport azonban arra figyelmeztetett, hogy még azoknál a betegeknél is kimutathatók az enyhe károsodás árulkodó jelei, akik nem voltak olyan súlyos állapotban, hogy kórházba kerüljenek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló