Koronavírus

Végre kiderült! Ilyen a vakcinák hatékonysága a delta variánssal szemben

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.11 | 08:18
  • trendindex: 2

Kiderült két vakcináról, hogy mennyire védenek.

Egy dózis után a Pfizer és AstraZeneca vakcinájával beoltottak csak kb. 10 százaléka védett a koronavírus indiai, delta variánsával szemben – állítja egy friss tanulmány, ami a Nature című tudományos lapban jelent meg csütörtökön. Ugyanakkor a második dózis beadása 95 százalékossá növeli a védettséget.

A tanulmány szerint egyébként a delta variáns kb. kétszer fertőzőbb, mint a koronavírus első, a kínai Vuhanban kimutatott variánsa, és 60 százalékkal fertőzőbb, mint a Nagy-Britanniában kimutatott variáns.

A delta jelenleg az uralkodó koronavírus-variáns szinte minden országban, ahol növekszik a fertőzöttek száma, de a betegség már jórészt csak az oltatlanok között terjed. A magas átoltottságú országokban ezért az újabb hullám egyelőre nem járt a halálozások megugrásával és a kórházak leterheltté válásával, az alacsony átoltottságú vidékeken viszont ezek a mutatók is megugrottak.

A tanulmány szerint egyébként a delta variáns már képes elkerülni bizonyos antitesteket, amik a koronavírus egyes részeit célozzák, emiatt jelent komoly veszélyt.

Forrás: Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.